nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Van Gogh-levelek angolul, ingyen

A Van Gogh Múzeum jóvoltából ingyen elérhető az a honlap, amely a festőzseni leveleinek angol fordítását tartalmazza.

nyest.hu | 2009. november 4.
|  

Örömhír a művészettörténészeknek és minden érdeklődőnek: az amszterdami Van Gogh Múzeum a hírneves posztimpresszionaista festő mintegy 902 levelét fordíttatta le angolra, és tette elérhetővé mindenki számára a minap.

A holland származású művész karrierjének jelentős részét Franciaországban töltötte, ebből kifolyólag kiterjedt levelezést folytatott hollandul és franciául egyaránt. Az új honlapon lehetőség van mindezeket tüzetesen megvizsgálni, és keresni közöttük kulcsszó, levelezőtárs, város stb. szerint  – hívja fel a figyelmet a Los Angeles Times.

A múlt hónapban útjára bocsátott honlap sok szempontból többet nyújt, mint a Van Gogh-leveleket tartalmazó korábbi gyűjtemények: az olvasónak lehetősége van például arra, hogy egymás mellett lássa, és így könnyedén összehasonlítsa az angol változatot és az eredeti szöveget. Néhány levélen láthatók az eredeti rajzok és vázlatok, ugyanakkor minden egyes iromány számos lábjegyzetet is tartalmaz. Ezek mind segítik eligazodni az olvasót a festő utalásainak labirintusában.

Aki megengedheti magának, hogy elutazzon a szélmalmok és a fapapucsok hazájába, az januárban megnézheti a Van Gogh Múzeum eredeti leveleket bemutató kiállítását is. Emellett az angol levelek gyűjteménye könyv formájában is megvásárolható.

Információ
X