nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Valós időben játszható vissza az interneten az Apollo-11 missziója

Az első embert Holdra juttató űrhajó indításának 40. évfordulója alkalmából az interneten valós időben lehet majd visszajátszani az Apollo-11 misszióját.

MTI | 2009. július 14.
|  

A John Fitzgerald Kennedy Elnöki Könyvtár és Múzeum támogatásával létrejött WeChooseTheMoon.org oldalt houstoni idő szerint csütörtökön reggel 8 óra 2 perckor (közép-európai idő szerint csütörtök délután 2 óra 2 perckor), 90 perccel az Apollo-11 negyven évvel ezelőtti elindításának időpontja előtt nyitják meg.

A több mint nyolc napig tartó expedíció útját a fellövés előtti készületektől a Hold körüli pályára álláson és a holdkomp leválásán át az űrhajósok és a földi irányítás között elhangzott üzenetekig a misszió honlapján lehet majd nyomon követni. Az „élő” közvetítést Twitteres hírfolyam követi; a fontosabb lépésekről, mint például a holdkomp leszállása, e-mailes értesítést lehet kérni.

Az Apollo-11 küldetéséhez kapcsolódó fontosabb lépéseket rövid videókkal és az eseményeket magyarázó animációkkal egészítik ki a honlapon, amelyről a múzeum többi oldala, így Kennedy elnök kongresszus előtti 1961. május 25-i beszéde is elérhető. A néhai elnök abban jelentette be, hogy az Egyesült Államok az évtized végéig embert kíván a Holdra juttatni.

Neil A. Armstrong parancsnok, Michael Collins és Edwin E. Aldrin űrhajós útját akkoriban csak a televízió- és rádióközvetítések segítségével lehetett végigkísérni.

A becslések szerint a Holdra szállást világszerte mintegy 528 millió ember látta élőben.

Információ
X