nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A megtámadott blogger vizsgálatot kér az orosz elnöktől

Nyílt levélben kért vizsgálatot Dmitrij Medvegyev orosz elnöktől az a grúz blogger, aki miatt a múlt héten hackerek támadták meg a Facebook és a Twitter közösségi oldalakat.

MTI | 2009. augusztus 13.
|  

A Cyxymu (a Szuhumi név cirill betűs átírása) néven író blogger azt állította, hogy azért támadták még a közösségi oldalait, mert „az igazságot állította az orosz–grúz háborúról”. A blogger, akinek valódi neve Georgij, videókon és blogírásaiban bírálta Oroszországot az ötnapos háborúval kapcsolatban, amelyet Grúzia ellen vívott tavaly a dél-oszétiai térségben. A támadás miatt a Twitter augusztus 6-án két órára leállt. Georgij arra kéri Medvegyev elnököt, hogy találja meg a bűnösöket – jelentette a BBC hírszolgálata.

Mivel a Twitteren és a Facebookon kívül a blogger a Google-ra és a LiveJournalra is regisztrált, ezért ezeket a helyeket is megtámadták.

Georgij szerint az orosz titkosszolgálat könnyedén meg tudná találni, kik a bűnösök, hogy aztán orosz bíróság elítélje őket. Ugyanakkor azt is hozzátette: „az egész világ arról beszél, hogy az orosz hackerek az orosz szövetségi államnak dolgoznak”.

Georgij elmondta, hogy nem ez volt az első hackertámadás ellene: még 2008 októberében megtámadták blogját a LiveJournalon, amely az idén májusig nem is működött. Most pedig a hackerek képesek voltak több millió embert megakadályozni abban, hogy a világ leghíresebb közösségi hálózatait használják, pusztán azért, hogy egyetlen embert elhallgattassanak.

A blogger állításai ellenére internetbiztonsági kutatók kétlik, hogy a támadást az orosz állam irányította volna. Graham Cluley, a Sophos nevű biztonsági cég vezetője szerint szinte egészen biztos, hogy a támadást egyetlen ember hajtotta végre. „Az ilyen emberek azt képzelik, hogy ők majd igazságot osztanak, és »leszedik« a bloggert a netről. Ehelyett azonban az egész Twitter működését leállították” – mondta Cluley.

Információ
X