nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Utazás az emberi agy körül – középiskolásoknak

Szentágothai János, a világhírű magyar agykutató, a modern neuroanatómia megteremtője születésének századik évfordulója alkalmából „Utazás a koponyánk körül” címmel középiskolai versenyt hirdet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

MTI | 2012. június 21.
|  

Az MTA honlapja emlékeztet arra, hogy a centenárium alkalmából az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Szentágothai János tudományos munkájának, emberi nagyságának elismeréseként a magyar tudós emlékének ajánlotta az idei évet.

„Szereted a biológiát, és szívesen kalandoznál az emberi agy körül? Szeretnéd megtapasztalni, milyen érzés tudós előadónak, tanárnak lenni? Itt a lehetőség, hogy megmutasd, milyennek képzelsz egy izgalmas biológiaórát!” – olvasható a verseny felhívásában, amelyben 11. és 12. osztályos középiskolások vehetnek részt. A kiírás szerint a megmérettetés célja, hogy a diákok „a tudásátadás leghitelesebb és leghatásosabb módjaival, a tudományos felkészülés kitartó munkájával és a tudós előadás-tanítás örömével találkozhassanak a Magyar Tudományos Akadémián. A verseny győztese rendhagyó biológiaórát tarthat az emberi agy rejtelmeiről az Akadémia székházában a novemberben megrendezendő Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) programsorozat keretében”.

A pályamunkák témája az agyi folyamatok bármelyike lehet. Kapcsolódniuk kell a középiskolai biológiai tanulmányokhoz úgy, hogy bővítsék, színesítsék a választott témával kapcsolatos iskolai tananyagot.

A pályázatra 11. és 12. osztályos diákok egyénileg nevezhetnek be, az óra megtartásába azonban két további diáktársuk is bevonható. A diákok pályaműveit középiskolájuknak kell beküldenie. Egy középiskola legfeljebb három pályamunkát nevezhet be, több jelentkező esetén háziversenyen kell eldönteni az indulók személyét.

A zsűri, amelynek elnöke Csépe Valéria akadémikus, az MTA főtitkárhelyettese, a legjobbnak tartott előadások nyomán az első három helyezettet díjazza.

Az első három helyezettet, felkészítő tanárukat és osztálytársaikat a Magyar Tudományos Akadémia egy napra vendégül látja. Mindhárom díjazottal interjú készül az Akadémia honlapján, a pályaművek megjelennek az Élet és Tudomány folyóiratban. A nyertes pályázók osztálytársaikkal együtt látogatást tehetnek az MTA egyik, általuk kiválasztott kutatóintézetében.

A versenyre 2012. július 1. és október 1. között lehet regisztrálni az Akadémia honlapján; a pályaműveket október 12-én éjfélig kell postára adni, illetve feltölteni a weboldalra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X