nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A magyar himnusz ügye ismét kiélezte a „magyar kérdést” Kárpátalján

Az ukrán ultranacionalisták „ajándékot” kaptak azzal, hogy a beregszászi járási tanács (közgyűlés) megszavazta a magyar himnusz lejátszását az ülésein, ráadásul a döntés ismét kiélezte a „magyar kérdést” Kárpátalján – írta szombaton megjelent számában a Zerkalo Nyegyeli című ukrán hetilap.

MTI | 2011. június 27.
|  

A mértékadó kijevi kiadvány terjedelmes helyszíni riportban számol be a magyar himnusz ukrán állami intézményben történő hivatalos használatáról szóló, Ukrajnán belül szokatlanul nagy visszhangot kiváltott beregszászi járási képviselőtestületi döntés körülményeiről. Mint a cikk megállapítja, a Beregszászi járás különleges régió, az egyetlen olyan közigazgatási egység az országban, amelyben a kárpátaljai népesség 12 százalékát kitevő magyarok vannak többségben 76,3 százalékos arányukkal.

Az írás szerint ennek ellenére némiképp furcsa a járási tanács egyhangú döntése arról, hogy ülésein ezentúl az ukrán mellett a magyar himnusz is elhangzik, mivel a testületet alkotó hat párt képviselőinek a kétharmad része ugyan magyar nemzetiségű, ám a két magyar pártnak, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségnek (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ) együttesen sincs meg az egyszerű többsége. Ráadásul a magyar himnuszról szóló 2011. június 17-i döntést, amelyet a képviselők mind a bizottságokban, mind az elnökségben megvitattak, minden ellenvetés nélkül elfogadták és megszavazták a nem magyar nemzetiségű testületi tagok is – olvasható a lapban, amely ugyanakkor egy, a neve elhallgatásával nyilatkozó beregszászi képviselőre hivatkozva nem zárja ki, hogy valaki felülről szervezte meg a szavazást, ezért lett egyhangú az eredménye.

A kiadvány szerint komoly választás előtt áll a beregszászi járási képviselőtestület, mert legközelebbi ülésén döntenie kell arról, hogy érvényben hagyja-e a magyar himnusszal kapcsolatos határozatát, amelyet időközben – alkotmányellenességre hivatkozva – megóvott a helyi ügyészségség. A kérdés körül nagy vita várható, s ha a képviselők nem vonják vissza döntésüket, akkor az ügy bíróság elé kerül – emlékeztet a cikk.

A hetilap írása ugyanakkor azt sugallja, hogy a kárpátaljai magyaroknak nem érdemes elvi kérdést kreálni a nemzeti himnuszuk ügyéből, mivel az utóbbi időben már amúgy is túlságosan magukra vonták az ukrajnai közvélemény, a titkosszolgálatok és politikai pártok figyelmét, elegendő csak a kettős állampolgárság vagy a vereckei honfoglalási emlékmű körüli bonyodalmakra gondolni. Ráadásul ezek a fejlemények „talált kincset” jelentenek az ultranacionalista pártok számára, hiszen ezek Kárpátalján szinte kizárólag csak magyarellenes nyilatkozatokkal és akciókkal tudnak hírt adni magukról – olvasható a cikkben. „A szélsőséges politikai erők soha nem tudtak komoly befolyásra szert tenni Kárpátalján, ám ha a következő választásokon mégis támogatásra találnak, az kizárólag a magyarok tevékenységének lesz köszönhető” – állítja a kijevi hetilap, amely szerint a beregszászi járási tanács magyar himnusszal kapcsolatos döntése is ennek a bizonyítéka.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X