nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ukrán címer a honfoglalási emlékművön

Ukrán állami címert szereltek fel a vereckei magyar honfoglalási emlékmű tetejére szerdán, az ukrán függetlenség napján a szélsőséges Szvoboda párt tagjai.

MTI | 2011. augusztus 25.
|  

Mint a párt kárpátaljai szervezetének sajtószóvivői irodája a zakarpattya.net.ua ungvári hírportálon csütörtökön közzétett nyilatkozatában közölte, a Szvoboda 2011. augusztus 24-én, az ukrán függetlenség napján a Vereckei-hágón, „a Kárpát-Ukrajnát védők kivégzésének helyszínén emlékezett meg az ukrán hősökről”. Az ünnepi rendezvény keretében a résztvevők „a hágó legmagasabb pontján elhelyezték Ukrajna állami címerét” – olvasható a közleményben.

Nyilatkozatához a Szvoboda fényképeket is mellékelt, amelyeken jól látható a honfoglalási emlékmű tetejére rögzített, háromágú szigonyt ábrázoló, fémből készült ukrán állami címer és a rendezvény tucatnyi résztvevője, akik kezükben pártzászlókat és ukrán nemzeti lobogókat tartanak, közülük többen az emlékmű kiszögellésein állnak.

Ukrajna címere
Ukrajna címere
(Forrás: Wikimedia Commons / Alex Khristov)

Az egyik képen az látható, amint egy pravoszláv pópa megáldja a magyar emlékműre szerelt ukrán címert. Az emlékművön jól kivehetők a fehér festékkel korábban rámázolt horogkeresztek nyomai.

A Szvoboda közleménye emlékeztet rá, hogy két évvel ezelőtt már tartottak hasonló rendezvényt a vereckei magyar emlékműnél, s akkor az emlékjel oldalára rögzítettek ukrán állami címert.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
9 Roland2 2011. augusztus 25. 21:18

@bibi: Az ukrajnai éhínség több millió álddozata hogyan kapcsolódik egy magyarellenes szervezet provokációjához ?

'hogy érdemes e empatizálni egyáltalán".Nem szeretek filozofálgatni,de az emberi fajt pont a bonyolult érzelmi-szociális kapcsolatai emelik ki az állatvilágból,erre épül az egész civilizációnk,kultúránk,mely fogalmakat csak az ember tud definiálni.Ezért kéne büszkének lenni rá,hogy az emberben megvan az az alapvető érzelmi ösztön ,hogy érzelmi-eszmei közösséget vállaljon társaival,ha úgy véli,hogy azok élete vagy életminősége veszélyben van vagy más negatív élmény érte őket.

Egyébként a (mindenkori) magyar külpolitika sara is,hogy a szomszédos államok kormányai így viszonyulnak a magyar nemzetiségeikhez..

8 doncsecz 2011. augusztus 25. 21:14

@bibi: Én sem hatódom meg, mert azért az ukránok nagyon sok visszásságot követtek el szintén, lehet hogy még többet mint amennyit ellenük. Amiről pedig Pesta beszél az őrültpánszlávkodásról, ukrán vonatkozásban van is egy cikk erről az origón: a jó derék kozákok akik már terrorizmusra hajlanak erőszakoskodnak újból az oroszvezetésű nagy pánszláv államról, s most tervbe vették Ukrajna megszüntetését. A vodkanacionalizmus már elég veszélyes kezd lenni.

7 bibi 2011. augusztus 25. 18:25

@Fejes László (nyest.hu):

Kérem, nem kiforgatni a hozzászólásomat. Becsületességet, empátiát, moderátori lelkismeretet stb. igen nagyra értékelek, viszont úgy érzem, hogy eredetileg is árnyaltan fogalmaztam: "egy ideje nem hatódom meg olyan nagyon". Ti. volt hogy nagyon meghatódtam. A szám íze mostanra pedig megkeseredett. Minden oldalról egy nagy átverés a válasz az un. rendszerváltás utáni magyar empátiára. Húsz évvel ezelőtt mindenkinek jól jött a hivatalos és össznépi magyar közeledés és rokonszenv, mára mindez visszafordult az x éves acsarkodási reflexekbe, lásd a legújabb hírt Esterházy János ügyében.

Az vesse rám az első követ akinek még nem keseredett meg a szája íze, és még nem csökkent semmilyen együttérzése. Ennyi, és nem több.

Természetesen nem itt a nyest.hu-n, hanem valahol máshol, és nem velem, de megérné egyszer okos embereknek kitárgyalni, hogy érdemes e empatizálni egyáltalán. Ti., hogy nem eleve áldozat e az empatizáló is. Mint bizonyos szerelmi kapcsolatokban.

6 Fejes László (nyest.hu) 2011. augusztus 25. 16:47

@bibi: Persze, nyilván az áldozatok a hibásak...

5 bibi 2011. augusztus 25. 16:22

@Fejes László (nyest.hu): Nem hinném, hogy én élném meg egyedül, hogy rokonszenveink, empátiáink, mosolygásaink, kézfogásaink, szemvillanásaink, bizony, az oda-vissza kommunikáció hatására átszineződhetnek. Ennek merev tagadása is egyfajta bizonyítvány. Volt idő amikor még elmentem bizonyos sztálini áldozatokra emlékezni.

Nem rajtam múlik/múlott, hogy mostanság már nem megyek.

4 Fejes László (nyest.hu) 2011. augusztus 25. 16:00

@bibi: "Nem tudom, hogy miért, de egy ideje nem hatódom meg olyan nagyon az x milló éhenhalt ukrán paraszt hallatán." Saját magadról állítasz ki bizonyítványt, ha nem vagy képes sorsok, emberek között különbséget tenni csak azért, mert az illetők ugyanahhoz a néphez tartoznak.

3 Pesta 2011. augusztus 25. 15:33

Még jó, hogy egymás iránt is ugyanolyan érzéketlenek. Egyébként az őrültpánszlávkodásról is lehetne kerekíteni egy ütős cikket, ha már az őrültmagyarkodás vesszőparipái unos-untalan előkerülnek, nagyon érdekesek a párhuzamok.

(Az említett gengszterkultúrával csak annyi a bibi - bocs -, hogy az "ukrán maffia" bizony magyarul is beszél...)

2 bibi 2011. augusztus 25. 15:15

Nem tudom, hogy miért, de egy ideje nem hatódom meg olyan nagyon az x milló éhenhalt ukrán paraszt hallatán. Elképesztő ez a szláv érzéketlenség, amit körbe-körbe tapasztalunk. Amúgy érdemes elolvasni Gogol Taras Bulba c. könyvét, aminek alapján megértjük drága szmszédunk jelenlei gengszter kultúrájának gyökereit is.

1 doncsecz 2011. augusztus 25. 12:51

Mostanra úgy néz ki a szlovákiaihoz és a romániaihoz hasonló jellegű nacionalista támadásokra kell a magyaroknak (és ruszinoknak is) számítaniuk Ukrajnában. Amúgy megjegyzem tavaly amikor Muravidéken épp ünnepelték a térség "anyanemzethez való csatlakozását" muravidéki személyiségek felvetették ekkor, hogy milyen mellőzött szerepe van a területnek Szlovéniában, még papíron mindenképp a szlovén nemzethez akarják kötni, holott a polgári lakosság nem így tekint rá. A résztvevők felvetették a korábbi önállósági mozgalmakat is, alighanem ha megerősödik ez még igen könnyen kaphat magyarellenes szinezetett, de amúgy egy-egy tudományos publikációban is bujtatottan ott van a magyarok elleni válaszlépés arra, ha a Muravidék "elrablásáról" beszélnek.

Információ
X