nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ukrajna: jönnek a kétnyelvű bizonyítványok?

A végzettséget igazoló dokumentumok – közöttük az érettségi bizonyítványok – két nyelven, azaz az ukrán mellett az adott regionális nyelven, így magyarul is elkészülhetnek a jövőben.

MTI | 2013. február 20.
|  

Gajdos István ígéretet kapott Dmitro Tabacsnik oktatási minisztertől arra, hogy ellenőrzése alá vonja a kétnyelvű bizonyítványok és egyéb, az ukrajnai magyar kisebbségi oktatással kapcsolatos problémák megoldását – tájékoztatta az MTI-t kedden közleményben a magyar nemzetiségű ukrán parlamenti képviselő sajtószolgálata.

A kormányzó Régiók Pártjának előző nap tartott frakcióülésén a kabinet több tagja, köztük az oktatási tárca vezetője is részt vett. A párt listáján mandátumot szerzett UMDSZ-elnök, Gajdos István, az emberi jogi, kisebbségi és a nemzetiségek közötti kapcsolatok kérdéseivel foglalkozó parlamenti bizottság titkára az ülésen felvetette: a kormányzat készítsen elő módosító javaslatokat, amelyek alapján a végzettséget igazoló dokumentumok – közöttük az érettségi bizonyítványok – két nyelven, azaz az ukrán mellett az adott regionális nyelven, így magyarul is elkészülhetnek. A magyar – mint regionális nyelv – ukrán tannyelvű iskolákban történő oktatása kapcsán szorgalmazta: a szaktárca intézkedjen annak érdekében, hogy az adott tanintézeteket ellássák a szükséges tantervekkel, tankönyvekkel és egyéb taneszközökkel.

„Gajdos István kezdeményezéseit a Régiók Pártjának frakciója és az oktatási miniszter is kedvezően fogadta, és támogatásáról biztosította” – írta közleményében a képviselő sajtószolgálata.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X