nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újra oroszok Grúziában?

A grúz köztévé költségvetéséből indítottak orosz nyelvű televízióadást Grúziában. A vélemények megoszlanak, a tévécsatorna pártatlansága kétséges.

MTI | 2010. január 5.
|  

Orosz nyelvű televízió kezdte meg sugárzását kedden Grúziában. Miheil Szaakasvili elnök üdvözölte az új tévécsatorna beindulását. A grúziai közszolgálati televízió (OTVG) költségvetéséből működő orosz nyelvű tévé, az Első Kaukázusi (csatorna) először interneten, majd január közepétől műholdon és kábelen is sugároz majd Grúzia egész területén és más országokban is. Az OTVG vezérigazgatója, Gia Csanturia szerint a csatorna „a Kaukázus népét szolgálja” és nem lesz oroszellenes.

Szaakasvili elnök igen fontosnak nevezte az új televízió elindítását. Mint mondta: „nem szabad elveszítenünk az orosz nyelvet, ami egyesít bennünket Oroszország népeivel, s ami még sokáig az egykori szocialista tábor és a volt Szovjetunió népeivel való érintkezés párhuzamos nyelve marad”. A grúz ellenzék ezzel szemben attól tart, hogy az új televízió újabb háborút provokál Oroszországgal.

A televízió politikai beállítottságáról személyi összetétele tanúskodik. A csatorna „arca” Dzsohar Dudajev egykori csecsen elnök özvegye, Alla, vezető producere pedig Zurab Dvali, a 2006-ban propagandacélból létrehozott Alania tv-csatorna egykori hírigazgatója lett. Az Alania annak idején a Grúziától elszakadt Dél-Oszétia területére sugározta adását.

A 2008. augusztusi grúz-orosz háború után az Alania maradt az egyetlen orosz nyelven sugárzó grúziai média. Bezárták az orosz nyelvű internetes oldalakat is. A médiaháború áldozata lett az RTSI (rtzsi) amerikai székhelyű orosz nyelvű televízió is, amelyet augusztus 18-án zártak be, miután interjút sugárzott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X