nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újra lesz oktatás magyar nyelven

Magyar tanítási nyelvű alsó tagozatos iskola nyílik szeptemberben az abaúj-tornai Szádudvarnokon.

MTI | 2011. augusztus 2.
|  

Az Új Szó című pozsonyi lap keddi kiadása szerint a Szent István Egyházi Alapiskola nyolc kisdiákkal kezdi meg működését, a tervek teljes szervezettségű magyar tannyelvű tanintézetről szólnak, mely Tornán működik majd.

A Kassa-vidéki járásban található községben 1854-től 1944-ig működött magyar tannyelvű katolikus iskola, ám a második világégést követően bezárták. Ezután Szádudvarnoknak csak szlovák tanintézménye volt, a magyar ajkú diákok Tornán és Szepsiben tanulhattak.

„Hatvanhét éve megszakadt hagyomány kelt most életre” – mondta a lapnak Miliczky Sándor (MKP), a falu polgármestere.

„A demográfiai visszaesés természetesen nálunk is érezteti hatását, ám az iskola nemcsak a szádudvarnokiakat, hanem a széles környéket lesz hivatott szolgálni. A folytatáshoz hozzátartozik, hogy három-négy év elteltével Tornán megnyitjuk a római katolikus egyházi iskola felső tagozatát, miáltal teljes szervezettségűvé válik az intézmény” – fejtette ki Miliczky.

A polgármester már évekkel ezelőtt tervezte a magyar tannyelvű alma mater újraindítását, ám – mint mondta – a körülmények nem kedveztek, az ügynek Juhász Attila plébános Tornára történt kinevezése adott lendületet; a rozsnyói püspökséggel már tavaly tárgyalóasztalhoz ülhettek.

A község magára vállalta az intézmény működtetésének járulékos költségeit, szeptembertől egy igazgató-tanító és egy napközis pedagógus foglalkozik a hat elsős és két másodikos gyerekkel. Tankönyveket a közeli Zsarnón működő alapiskola kölcsönöz a szádudvarnoki tanintézménynek.

A négyszázas lélekszámú községet 80 százalékában magyar ajkúak lakják, a szeptemberben induló iskolába római katolikus és református kisdiákokat egyaránt írattak a szülők.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X