nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újjászületik Ady szülőháza

Az Európai Uniótól kapott pénzből újítja fel Ady Endre érmindszenti szülőházát a Szatmár Megyei Múzeum – írja keddi számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

MTI | 2013. június 26.
|  

Szőcs Péter, a múzeum igazgatóhelyettese elmondta, a kiállítás korszerűsítése mellett meg kívánják teremteni a feltételeket ahhoz, hogy a látogatóknak hideg időben se kelljen kényelmetlenségeket elszenvedniük.

A tervek szerint az Ady-kiállításon interaktív, digitális eszközök is helyet kapnak, restaurálják a bútorzatot az emlékházban, az ennek szomszédságában lévő szülői házat pedig teljesen felújítják. Kutat fúrnak az udvaron, vízöblítéses vécét alakítanak ki, és elektromos készülékek révén biztosítják a téli időszakban is a múzeumi tárgyak megőrzéséhez szükséges 15 fokos hőmérsékletet.

Ady szülőháza Érdmindszenten
Ady szülőháza Érdmindszenten
(Forrás: Wikimedia Commons / ferengra / GNU-FDL 1.2)

 

A megpályázott EU-támogatásból Apa községben felújítják Vasile Lucaciunak, a monarchiabeli román közösség jeles politikusának és írójának az emlékházát, az aranyosmeggyesi régészeti lelőhelyen pedig egy kis régészeti parkot alakítanak ki, ahol őskori, illetve antik lakóházakat is megtekinthetnek majd az érdeklődők – írja a Krónika.

Ady szülőháza belülről
Ady szülőháza belülről
(Forrás: Wikimedia Commons / ferengra / GNU-FDL 1.2)

 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X