nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újabb tiltakozások a MOGYE-n

A román tagozaton 65 oktatói állást hirdetettek meg, a magyaron mindössze 32-t, de még az ezekre alkalmazandó oktatók sem biztos, hogy a magyar tagozatot szolgálják majd.

MTI | 2013. január 30.
|  

Kéthetes tiltakozásba kezdett hétfőn a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) meghirdetett állásoknál megmutatkozó etnikai diszkrimináció ellen. A Krónika napilap keddi közlése szerint a civil szervezet aktivistái február 10-ig naponta kétszer két órára egy hatalmas román nyelvű molinót állítanak ki a prefektusi hivatal elé, amellyel a diszkriminációra hívják fel a figyelmet.

Ádám Valérián, az egyesület titkára elmagyarázta, azt tartja diszkriminatívnak, hogy míg a román tagozaton 65 oktatói állást hirdetett meg az egyetem vezetősége, a magyar tanárok számára mindössze 32-t, de még az ezekre alkalmazandó oktatók sem biztos, hogy a magyar tagozatot szolgálják majd, mert csak tíz állás esetében tüntették fel, hogy a magyar nyelvet ismerő szakembert keresnek.

„Követeljük, hogy  a magyar oktatás fejlesztésére meghirdetett 32 állásra kizárólag magyar nyelvet beszélő jelentkezőket vegyenek fel. Ugyanakkor azt is kérjük, hogy növeljék a meghirdetett állások számát ahhoz, hogy a magyar oktatást külön is akkreditálni lehessen” – fejtette ki a RMOGYKE titkára. „A legjobb úton haladunk a magyar nyelvű oktatás teljes felszámolása felé” – nyilatkozta a Krónikának Ajtay Kincses Mária nyugalmazott egyetemi tanár, a RMOGYKE elnöke, aki szerint a magyar tagozat vezetői is hibásak a kialakult helyzet miatt.

Szilágyi Tibor, a MOGYE magyar tagozatáért felelős rektorhelyettes elismerte, ő maga sem elégedett a helyzettel, de úgy vélte, meg kell várni a versenyvizsga eredményhirdetését, és annak függvényében kell meghatározni a további lépéseket. A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem volt hajlandó életbe léptetni a 2011-ben hatályba lépett oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. A konfliktus kezelési kísérlete 2012 májusában a jobboldali Ungureanu-kormány bukásához vezetett. 2012 szeptember 21-én Victor Ponta miniszterelnök jelenlétében kezdődtek meg az egyetem vezetői és magyar oktatói közötti tárgyalások. Az ezek eredményeként létrejött hétpontos megállapodás a magyar tagozat oktatói igényeinek a kielégítését is rögzítette.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X