nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új keresőmotor muszlim felhasználóknak

A muszlim vallási előírásoknak nem megfelelő ("haram") tartalmakat kiszűrő keresőmotor indult (imhalal.com).

MTI | 2009. szeptember 14.
|  

A vallási igényekhez igazított keresőszolgáltatás nem az első ebben a műfajban. Feladata lényegében annyi, hogy figyelmezteti a felhasználókat, ha olyan kifejezés után kutatkodnak a neten, amely nem eléggé erkölcsös egy hívő számára.

Ha például az angol porn (pornó) szóra keresünk, akkor a képernyőn piros betűs hibaüzenet jelenik: „Ajaj! Az Ön keresése kimeríti a haram 3/3-as szintjét! Azt javaslom, változtassa meg a kifejezést és próbálkozzon újra!”. A hármas szintű haram tartalmat a rendszer meg sem jeleníti.

A szex kifejezés – amely kettes „erkölcsi szintű” – begépelésekor ugyancsak figyelmeztető ablak jelenik meg, ám a felhasználó – saját felelősségére – az ehhez kapcsolódó találatokat megtekintheti. Hasonló az eljárás az egyes haramszint (pl. a tilalmas alkoholos italok nevei vagy a sertés) esetén, amelyek azért kerültek a legkevésbé ártalmas kategóriában, mert – mint azt az alapító Reza Sardeha megjegyezte – „az interneten keresztül úgysem lehet ételt, vagy italt fogyasztani”.

A keresőt a hónap elején indították, és eddig 400.000 felhasználó próbálta ki. Sardeha reklámbevételekből tervezi a honlap fenntartását.

A muszlimok rendkívül aktívakká váltak az internethasználat terén az utóbbi években, de kevés eszköz áll rendelkezésükre, amely megvédené őket a vallásukat sértő internetes tartalmaktól. Az ImHalal.com célja, hogy a vallás gyakorlói teljesen biztos és tiszta módon kereshessenek rá kifejezésekre az interneten.

Információ
X