nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csak kóser oldalakat fogyasztóknak

A népszerű Google mintájára kóser keresőmotort indított az izraeli ortodox zsidók egy csoportja, akik a szigorú előírások szerint élő, de a modern kor vívmányait is használni akaró hívek számára szűrik az online tartalmakat.

MTI/Reuters | 2009. június 15.
|  

A Google és egy hagyományos zsidó étel (kugli) nevének összevonásából alkotott Koogle kereső azoknak a szigorú rabbiknak is megfelel, akik a világháló használatát többek között a szexuális tartalmak veszélye miatt tiltották – mondta az oldal üzemeltetője.
Yossi Altman szerint a www.koogle.co.il oldalon keresztül nem jelennek meg a vallási előírások szerint kifogásolható, elsősorban szexuális témájú oldalak. A többségében szemérmetlennek tartott, nőket ábrázoló fotók mellett az izraeli hírportálokról és online áruházak tételei közül is kiszűrik azokat a hivatkozásokat, amelyeket a legtöbb ultraortodox zsidó szervezet kifogásolhatónak tarthat.
Szélsőségesek szerint még a televízió használata is tilos, az új keresővel viszont az internet adta lehetőségek mellett a sokak által alapvető szolgáltatásnak tekintett elektronikus levelezés is elérhetővé válik – tette hozzá Altman.
Szombatonként – amikor a vallás szerint minden munka és üzleti tevékenység tilos – az oldalra sem kerülnek fel újabb bejegyzések, az ünnepnapon történő vásárlást pedig automatikusan tiltja a Koogle.

Információ
X