nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új iskolatípus Ausztriában

Új, a gyerekek egyéni adottságait és tanulmányi képességeit jobban figyelembe vevő iskolatípus bevezetéséről fogadott el törvényt csütörtökön az osztrák parlament.

MTI | 2012. március 31.
|  

Az „új középiskolának” nevezett oktatási forma általános alapképzést nyújtó iskola 10-14 évesek számára. A változás az eddigi iskolatípusokhoz képest elsősorban a tanítási módszerekben áll, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a tananyag elsajátításának menete és a tantárgyak illeszkedjenek a gyerekek képességeihez.

Az új oktatási forma mellett megmaradnak a gimnáziumok ugyancsak 10-14 éveseket oktató alsó tagozatai is, ahová hagyományosan a jobb képességű gyerekeket íratják be szüleik. A két kormánypárt egyike, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) eredetileg a 10-14 évesek oktatásának egységesítése mellett kardoskodott, az esélyegyenlőség javításának kulcsát látva ebben. Konzervatív koalíciós partnerük, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kitartott a gimnáziumok fennmaradása mellett, a teljes egységesítés szerintük a színvonal romlásához vezetne. A koalíció végül egy „teljesítmény szerint differenciált, magas színvonalú közös iskola” kialakításában egyezett meg.

Az új iskola így elsősorban egy olyan képzést válthat fel, amely elsősorban a szakmai középiskolákban való továbbtanulásra készítette elő a tanulóit. Az egyik fő változás az, hogy a gyerekeket a teljesítményük alapján nem kötött, hanem átjárható csoportokra osztják. A fő tárgyakban – német, matematika és idegen nyelv – az osztályzat mellett szóbeli értékelést is kapnak a tanulók. Az órák egy részén két tanár foglalkozik a kisebb tanulócsoportokra osztott osztályokkal.

Mint azt Claudia Schmied oktatási miniszter parlamenti beszédében kifejtette, a cél a magasabb továbbtanulási arány és az, hogy a gyerekek adottságaira összpontosítson az oktatás. A szakértők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy alkalmas-e a kívánt cél elérésére az új iskolatípus.
Az új oktatási formára az állam több pénzt is szán: tanulónként és évenként ezer euróval nagyobb az NMS-es költségvetése, nem utolsósorban a nagyobb oktatói létszám miatt.

Az „új középiskola” – német nyelvű rövidítéssel NMS – kísérleti jelleggel eddig is létezett Ausztriában. Eddig 57 ezer gyerek vett részt a kísérleti oktatásban. Az első évfolyamot 2008-ban indították, így idén végeznek először NMS-be járó iskolások. A parlament döntése értelmében 2012 őszétől fokozatosan az egész országban bevezetik. A teljes átállás a 2018-19-es tanévre valósul meg, amikorra várhatóan 220 ezer kisdiák koptatja majd az NMS-ek padjait.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 scasc 2012. március 31. 19:45

Mint helyi szemlélő és mint a régi iskolarendszer ismerője mondom, hogy az "új iskolatípus" egy politikai agenda része, szocialista ideológiai lépés. Az oktatás minőségét illetőleg egészen konkrétan az elfogulatlan szakértők és érintettek jelentős romlást várnak. Köszönjük!

Információ
X