nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ugye nem kell vessző?

Egy központozási kérdés kapcsán azt is megtudhatja az olvasó, hogy van olyan nyelvi változás, amelynek során egy egész tagmondat válik egyetlen kicsi szóvá.

nyest.hu | 2014. június 27.
|  

Olvasónk, knauszi a szerintem utáni vesszőhasználatról szóló cikkünk után kommentben kérdezi:

Kell-e vessző az „ugye” után? És ha igen, miért nem?

A kérdés így pontos. Az ugye esete ugyanis sokkal kevésbé egyértelmű, mint a szerintem-é. A helyesírási szabályzatban (AkH.) nem találtunk kifejezetten az ugye környéki vesszőhasználatra utaló információt. Mert nemcsak az az érdekes, hogy utána kell-e vessző, hanem, hogy elé kell-e. Ez a kis szó ugyanis legtöbbször vagy az eldöntendő kérdő mondatok elején, vagy a végükön jelenik meg.

(1) A szerintem után nem kell vessző(,) ugye?

(2) Ugye(,) a szerintem után nem kell vessző?

Az ugye mind a két esetben a beszélőnek a kérdésre adandó válaszhoz való viszonyulását fejezi ki. Ha így tesszük föl a kérdést, akkor egyfajta megerősítést várunk: nyugtasson meg minket a beszélgetőpartnerünk, hogy igazunk van, hogy jól tudjuk, hogy a szerintem után nem kell vessző. Rendszeres olvasóink már biztosan rájöttek, hogy az ugye úgynevezett diskurzusjelölő (vagy diskurzuspartikula). Ilyen minőségében többet nem is szólunk róla, de megígérjük, a diskurzusjelölőkről szóló sorozatunk további részeiben esik majd róla még szó. Itt a helyesírási problémára koncentrálunk.

Ugye nem kell vessző?
Forrás: memcreator.eu

Ehhez azonban nem árt, ha tudjuk, hogy az ugye az úgy-e szerkezetből jött létre, tehát nagyjából annak a rövidítése, hogy úgy van-e, hogy... Az ugye formában összevont alak első fönnmaradt írásos emléke 1558-ból való. Az etimológia pedig azért érdekes ebben az esetben, mert azt látjuk, hogy egy külön tagmondatnak a rövidítése maga az ugye szó. Így már érthetőbb, hogy miért vacillálunk a körülötte elhelyezkedő vesszők kitételén. Mert ha a szó etimológiáját (és funkcióját) tekintjük, akkor tehetünk vesszőt. Ha azonban ezzel nem foglalkozunk, akkor talán föl sem merül a vesszőhasználat.

Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy a vesszőhasználat az ugye esetében opcionális: nem tekinthető hibának, ha nincs kitéve, de az sem, ha ki van téve. Az AkH.-ban szerepel néhány idézetben az ugye, ezekben vessző áll utána: Ugye, hiszel nekem?

Érdekes még az az eset, amikor az ugye „beékelődik” a mondatba:

(3) A szerintem után(,) ugye(,) nem kell vessző?

(4) ?A szerintem után nem kell(,) ugye(,) vessző?

Mindkét esetben az az érzésünk, hogy az ugyé-t körülvevő vesszők kitétele megkönnyíti az olvasást. Lehetséges, hogy az ennek az oka, hogy ezeknél a furcsa szórendeknél sokkal inkább érezhető, hogy valamiféle beékelt tagmondat csökevényéről van szó.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 bm 2014. szeptember 22. 02:49

Két nem-túl-fontos dolog, de ha már erre jártam:

@"Ugye, hiszel nekem?":

FYI: az OH.-ban viszont van vesszőtlen példa is (igaz, nem idézet):

316. o.: Ugye eljössz holnap?

És egy kis korrekció:

hanem, hogy elé kell-e

hanem hogy elé kell-e

(AkH. 261.)

Információ
X