nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Udmurtul is használható a Kapcsolatban

Az Oroszországban még a Facebooknál is népszerűbb VKontaktye (Kapcsolatban) nevű közösségi oldal felülete ezentúl udmurtul is használható.

Fejes László | 2011. február 19.
|  

A fordítási munkálatok 2010 augusztusában kezdődtek, és pontosan hat hónap alatt készült el minden felirat fordítása. A fordítás igen sikeresnek mondható, a legtöbb esetben a fordítók ügyesen egyensúlyoztak az új terminusok alkotása és az orosz (nemzetközi) kifejezések átvétele között.

A főmenü
A főmenü

Igaz, a településnevek között felfedezhetünk néhány érdekességet. A nagy orosz városok hagyományos nevei (Muszko 'Moszkva', Kuzon 'Kazany' stb.) mellett felbukkannak olyan újdonságok is, mint a Vösliko Petürkar 'Szentpétervár': ezt az udmurtok nem használják, meglehetősen mesterkélt szóalkotásnak tűnik. A Katyürnakar 'Jekatyerinburg' viszont feltehetően egy archaikus, mára elfeledett alak felelevenítése.

Udmurtul is használható a Kapcsolatban

A személyes adatok megnevezése viszont akár súgóként, kifejezésgyűjteményként is szolgálhat az udmurtul tanulók számára.

Udmurtul is használható a Kapcsolatban

Javasoljuk tehát, hogy az udmurtul tanulók minél előbb álljanak át az udmurt felület használatára!

Udmurtul is használható a Kapcsolatban

Az udmurtul nem tudók számára is érdekes lehet, hogy a VKontaktye több más nyelven (köztük magyarul is) használható. Ami miatt mégis érdekes, hogy az ismertebb európai nyelvek mellett több oroszországi kisebbségi nyelvet is megtalálunk, és a portál használható a posztszovjet térség hivatalos nyelvein is. Reméljük, a közeljövőben más finnugor kisebbségi nyelveken is elérhetővé válik.

Források

ВКонтакте на Удмуртском языке!

Вконтакте на удмуртском языке. Победа

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X