nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tudományos felhajtás

A nagy tudományos felhajtás elnevezésű programmal indul a márciusban átadott Mobilis Interaktív Kiállítási Központ első őszi-téli évadja szombaton Győrben.

MTI | 2012. szeptember 8.
|  

A szezonnyitó helyszíne a Győr Plaza, ahol a repülés, a felhajtóerő, a közegellenállás témaköréhez kapcsolódó eszközöket próbálhatják ki a látogatók – közölte a tudományos játszóteret működtető társaság ügyvezetője az évadnyitó sajtótájékoztatón pénteken.

Szilasi Péter Tamás a bevásárlóközpontban tartott eseményen hangsúlyozta: fontos ráébredni arra, hogy a tudomány „körbevesz bennünket, része a mindennapjainknak, s nem olyan elvont dolog, amihez nincs semmi közünk”. Ezzel indokolta a formálódó együttműködést a bevásárlóközponttal, amelynek első megnyilvánulásaként a vásárlók a hétvégén különleges kísérleteket, fizikashow-kat láthatnak egyebek között gázturbinával és rakétával.

A program része a Győr Plaza Premiair Szimulátor Központja nyílt napjának, amelyen az érdeklődők ingyenesen vezethetik a Boeing 737-es utasszállító repülőgépet. A szimulátor majdnem tökéletes mása az eredeti pilótafülkének, s a vállalkozó kedvűek nemcsak szélcsendes időben, hanem akár extrém körülmények között is tesztelhetik rátermettségüket.

A győri tudományos játszótér 2012/13-as évadja tematikus hónapokkal kínál szórakoztató betekintést a műszaki tudományok egyes területeibe diákoknak és felnőtteknek egyaránt.

Szeptemberben a vázszerkezetet állítják fókuszba, s azt vizsgálják, mi a közös az alvázban és a csontvázban. Választ keresnek ezzel összefüggésben arra is, hogy lehet-e teherbíró egy könnyű jármű. Az októbert az érdekes anyagoknak szentelik, s a zöldségektől a gyümölcsökön át eljutnak az autós anyagok kémiájáig. A továbbiakban szó lesz egyebek között a közlekedés területén megvalósult magyar találmányokról, továbbá a navigációról, s felvillantják azt is, ami mögötte van.

A téli hónapokban áttekintik a járművek kerekére tapadt jég hatását a közlekedésre, majd kísérleteznek tükrökkel, lencsékkel, lézerrel, azaz fényt visznek a sötétbe. Tavasszal a „felszabadult vidámságról” és az „elszabadult lóerőkről” lesz szó, s ezzel kapcsolatban arról is, hogy ütközéskor mi történik. Koranyáron a művészet és a műszaki tudományok kapcsolatát veszik górcső alá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X