nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jégre teszik a tudományt

„Jégre viszik” a Kutatók éjszakáját: a rendezvény központi programjának idén a Műjégpálya ad otthont.

MTI | 2012. szeptember 6.
|  

„Szeptember 28-án a természettudomány, az orvostudomány, a műszaki tudományok, a társadalomtudomány és a bölcsészettudományok is mind a jégen lesznek – garantáltan úgy, ahogy általában nem találkozhatunk velük” – hangsúlyozta szerdai közleményében a Tempus Közalapítvány, amely a felsőoktatási intézményekkel és kutatóintézetekkel karöltve immár hetedik alkalommal rendezi meg a Kutatók éjszakáját.

Mint a dokumentum rámutat, az idei új központi helyszín, a Műjégpálya egy éjszakára a tudományos ismeretterjesztés helyszínévé válik. „Izgalmas és meghökkentő programok mutatják be a kutatókat, tudományos módszereket és eredményeket – érthető, élvezhető, szórakoztató formában” – hangsúlyozzák a szervezők.

A programok már délután három órakor elkezdődnek és másnap hajnalig tartanak. Az izgalmas előadások mellett számos workshop és interaktív műhely várja majd a látogatókat. Az érdeklődők megismerkedhetnek például a Budapesti Corvinus Egyetem növénykórtani tanszékének munkásságával, amelynek programjain a gyerekek is kipróbálhatják, milyen igazi kutatónak lenni. „Kórokozók, gyümölcs-DNS házilag, kutatóállomások, növénydoki oklevél” – sorolja a Tempus Közalapítvány a gazdag programkínálatot.

Az ELTE kőzettan-geokémia tanszékének vulkanológia csoportja a tűzhányók világába kalauzolja el a látogatókat: vulkánkísérletek, vulkánkitörések zajlanak majd egész nap a Műjégpályán. A Mókás fizika elnevezésű programon pedig tudományos interaktív játékokat próbálhatnak ki a résztvevők. Az Erasmus program 25. születésnapja alkalmából indított Erasmus Szabadegyetem évadnyitó előadása is itt kap helyet.

„A Kutatók éjszakája az ország egyik legjelentősebb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó eseménysorozata. A rendezvény Budapest mellett 29 városban, illetve 32 európai ország 320 városában zajlik párhuzamosan, így izgalmas és különleges programokra lehet számítani mindenütt. Idén a Kutatók éjszakájának programjaira több mint ötvenezer látogatót várnak a szervezők az országban” – hangsúlyozza a közlemény.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa szerte megrendezett tudománynépszerűsítő fesztivált 2005 óta minden év szeptemberének negyedik péntekjén tartják, az idén ez szeptember 28-ára esik. Az eseménysorozatot partnereivel karöltve immár hetedik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány, és idén harmadízben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is társszervezője az eseménynek.

A programokról részletesen a www.kutatokejszakaja.hu oldalon, illetve a Facebookon olvashatnak az érdeklődők.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X