nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szex, drogok, rock’N’roll, tudomány
A tudomány ritmusa

Sokan unalmasnak és csöndesnek gondolják a tudományos munkát. Egy londoni laboratórium munkatársai most megmutatják a világnak, hogy a tudomány buli.

nyest.hu | 2012. február 25.
|  

Még az is lehet, hogy internetes mémmé válik a londoni kutatók videója, amelyben a laboratóriumi kísérleti eszközök hangjait felvéve és összemixelve „eljátszották” a The White Stripes Seven Nation Army című dalát Science Nation Army címmel.

A felvételen hallható hangok meglehetősen jól utánozzák az eredeti slágert. A kutatók célja persze nem az volt, hogy a toplisták élére kerüljenek ezzel a feldolgozással, hanem az, hogy népszerűsítsék a tudományukat. Meg akarták mutatni a nagyközönségnek, hogy a tudomány – szemben sokak elképzelésével – igenis pörgős, érdekes, izgalmas, kalandos dolog. Egy szóval: a laboratóriumi munka menő.

Ez egyelőre úgy tűnik, sikerült is nekik, hiszen a videó pillanatok alatt népszerű lett: írt róla a The Sun, hírt közölt róla a CBS News, és a szám egyik „zenésze” is írt róla a The Guardianben. A YouTube-on pedig eddig már közel 350000-en hallgatták meg a felvételt.

A londoni természettudósok kezdeményezése nem egyedülálló, a budapesti elméleti nyelvészek másfél éve ünnepelték tanszékük 20. születésnapját. Ennek  alkalmából készítettek egy videót We are the world, we are the linguists címmel. A dal hatalmas sikert aratott mind a nyelvészek, mind a nem-nyelvészek körében világszerte, írt róla például a Language Log is.

A tudomány és benne a nyelvészet tehát nem unalmas, száraz, penészvirágoknak való dolog. Csak rá kell érezni a ritmusára.

Forrás

The Beat of the Scientific Drum

Science communication goes viral

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 arafuraferi 2012. február 25. 11:23

Ha ilyen nagy a buli a tudomány, akkor lehet, hogy a Hofi verzió is jó:-)

Piál a Föld, piál a nyelvész,

piálva vedeli a szeszt itt mindenféle bölcsész

...

Piál a finnszak, piál a román,

Piál a turkológia s

Piál bizony a germán.

Információ
X