nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Betyárok
Tudományos cikkek – ingyen

A modern netes betyárok a gazdag kiadók tudományos cikkeit teszik elérhetővé a szegény kutatók számára.

nyest.hu | 2013. április 11.
|  

A hazai tudományos intézmények komoly gondja, hogy nem képesek megfizetni a nemzetközi tudományos folyóiratok árát. Mivel a magyarországi kutatók nem férnek hozzá a legújabb eredményekhez, óhatatlanul lemaradnak külföldi társaiktól. Az egyetlen komoly szerencsék, hogy nem mi vagyunk a világ egyetlen szegény országa – a másik pedig az, hogy vannak, akik megpróbálnak tenni is e kínos helyzet ellen valamit, még ha nem is törvényes eszközökkel.

Mint arról az Átlátszó blog beszámol, orosz netkalózok létrehozták a Sci-Hub oldalt, ahol a legkülönbözőbb tudományos cikkeket is megtaláljuk. Minél nagyobb, jelentősebb kiadóval vagy folyóirattal van dolgunk, annál nagyobb az esélyünk, hogy a keresett cikket megtaláljuk. A cikkek pdf-ben vagy html-ben tölthetőek le.

Rózsa Sándor tudományos problémákon mereng
Rózsa Sándor tudományos problémákon mereng
(Forrás: Wikimedia Commons)

Bár az oldal orosz nyelvű, a kereséssel kapcsolatos üzeneteket angolul kapjuk. Az külön kedves az Átlátszótól, hogy a Sci-Hub orosz nyelvű twitter-oldalát kifejezetten nyelvgyakorlás céljából ajánlja.

A Sci-Hubot mi is kipróbáltuk, a legnagyobb problémánk az volt vele, hogy a szerver időnként túlterhelt. Azt sem nehéz észrevenni, hogy a Sci-Hub a Google Scholar keresőjét használja – számunkra nem is világos, hogy mivel tud annál többet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X