nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Részrehajló a Google

Új, a legális zenei és képes tartalmakat előnyben részesítő algoritmust használ az internetes keresésekkor hétfőtől a Google motorja. A lépést számos lemezkiadó és hollywoodi filmstúdió üdvözölte.

MTI | 2012. augusztus 13.
|  

A Google, amelyet korábban a zene- és a filmipar képviselői azzal a kritikával illettek, hogy nem tesz eleget az illegális letöltések elleni küzdelemben, egy blogbejegyzésben jelentette be a változtatást. Az eddig is rendkívül bonyolult szempontrendszerbe egy újabb is beépül: a keresőmotor vizsgálja a relevancia, a metalinkek száma, a kattintási ráta mellett a weblapokon elhelyezett tartalomra vonatkozó jogvédelmi bejegyzéseket is.Azok az oldalak, amelyeken sok a szerzőijog-sértés miatt eltávolított tartalom, lejjebb sorolódnak a találati listán” – írta Amit Singhal, a Google fejlesztőmérnöke a bejegyzésben.
 Mint megjegyzi, a több mint két éve bevezetett, jogsértő tartalmakat szűrő rendszer ma már egy nap alatt több jogsérelemről szóló bejelentést dolgoz fel, mint az egész 2009-es évben.
Több mint 4,3 millió URL csak az utóbbi 30 napban” – fedte fel Singhal. Ezt az elmúlt évek alatt összegyűjtött adatbázist fogja a kereső a továbbiakban az algoritmusai közé integrálni.


Az utóbbi időben különféle szűrési technikák bevezetése miatt bírált kaliforniai internetóriás azonban óvatosan hozzáteszi, hogy mivel csak a szerzői jog tulajdonosai tudhatják biztosan, hogy egy bizonyos megjelenés engedélyezett-e vagy sem, és csak a bíróságnak áll jogában szerzői jogsértést kimondani, ezért a Google nem távolít el találatokat, csak lejjebb helyezi azokat a találati listán. Oldalakat eltávolítani kizárólag érvényes hatósági kérelem esetében fognak. A honlapok tulajdonosainak ezen felül rendelkezésére bocsátanak olyan eszközöket, amelyek visszajelzés, tiltakozás küldésére alkalmasak abban az esetben, ha a Google tévesen minősítette jogsértőnek az oldalt.

A BBC tudósítása szerint a brit lemezkiadókat képviselő BPI örömmel fogadta a lépést. Emlékeztettek arra, hogy már egy ideje e mellett a megoldás mellett érveltek.Alaposan megvizsgáljuk majd, hogy ennek a változtatásnak mekkora hatása lesz a gyakorlatban, de üdvözöljük a Google bejelentését és más internetes keresőket is arra ösztönzünk, hogy kövessék a példát” – mondta Geoff Taylor, a BPI vezetője.

Az Amerikai Filmszövetség isoptimista a változtatással kapcsolatban. Mint a szervezet egyik vezetője, Michael O'Leary fogalmazott, közelről figyelik majd a fejleményeket, az ördög ugyanis mindig a részletekben rejlik. A londoni olimpia kezdete előtt világhírű zenészek, köztük Pete Townshend, Brian May, Elton John, Andrew Lloyd Webber és Robert Plant is nyílt levélben adtak hangot azon véleményüknek, hogy az internetes keresők, köztük a Google, segítik a felhasználókat az illegális tartalmak elérésében.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Varmer 2012. augusztus 13. 14:37

Szerintem ez nem ér semmit, ha én illegális tartalmat akarok keresni, akkor ad1: tudom, sejtem, hol keressem, ad2: addig keresek, amíg nem találok.

Információ
X