nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tovább korlátozzák az internetet Kínában

„A határon túli ellenséges erők beszivárgásának megakadályozására” újabb lépéssel szabályozza az internetet a kínai vezetés.

MTI | 2010. május 6.
|  

A névtelen online hozzászólások lehetőségének megszüntetésére készülnek Kínában az interneten terjedő „káros információk” kiszűrése érdekében – ez derül ki a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) című pártlap egyik írásából, amelynek részleteit a China Daily szerdai száma is átvette.

Az internet kiterjedtebb szabályozását sürgető Vang Csen (Wang Chen), az államtanács információs irodájának miniszteri rangú igazgatója azt mondta, meg kell szigorítani a világhálón terjedő „káros információk” kiszűrését, hogy megakadályozzák a határon túli ellenséges erők beszivárgását az országba.

Vang – most először – a nyilvánosság előtt megerősítette, hogy a legnagyobb internetes híroldalak és üzleti portálok már eleget tettek a kívánalomnak, és megszüntették a név nélküli kommentek, hozzászólások lehetőségét, de a szabályt a többi népszerű fórumra is kiterjesztik.
Kínában tavaly több mint 5500 olyan embert vettek őrizetbe, akiket online pornó, szerencsejáték, csalás bűncselekményének elkövetésével gyanúsítanak – tájékoztatott Vang, és hangsúlyozta, hogy fokozni akarják az online bűnözés elleni fellépést.

A Zsenmin Zsipao az internetszabályozást felügyelő kormányszerv vezetőjének egy múlt heti beszédét közölte most teljes terjedelmében. Vang e beszédéből már korábban is idézték azt a részt, ahol az „internetes kommunikáció” adminisztratív szabályozása mellett állt ki, s a felhasználók jogainak és kötelességeinek részletes kidolgozását szorgalmazta.

Kínában a lakosság közel 29 százaléka internethasználó, s a több mint 400 millió emberből 233 milliónak mobiltelefonos hozzáférése is van. Vang ezért külön is szót emelt a regisztráció, a nevesített mobiltelefon-használat mellett.

Az információs tárca adatai szerint az országban 2009 végén 3,23 millió hazai weblapot működtettek, számuk éves szinten 12,3 százalékkal nőtt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X