nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Torinói lepel – okostelefonra

Az olasz televízióban először 1976-ban mutatták be a torinói leplet, melynek digitális fényképe már okostelefon-alkalmazáson is letölthető.

MTI | 2013. március 30.
|  

Húsvét szombaton az olasz közszolgálati televízióban „kiállítják” a krisztusi ereklyeként ismert torinói szent leplet, amelyről okostelefon-alkalmazás is készült. Olaszok és külföldiek legutóbb 2010 májusában láthatták közelről a torinói Keresztelő Szent János székesegyházban őrzött ereklyét. Akkor kétmillióan voltak kíváncsiak Krisztus állítólagos halotti leplére.

A húsvét alkalmából az Olaszországban Sindone névvel ismert ereklyét RAI1 tévécsatorna mutatja be szombat délutáni vallási műsorában. Másfél órán át közelről mutatják a leplet, egyenesben sugározva a torinói székesegyházból, ahol „felállítják” az egyébként fektetve őrzött ereklyét. A lepel előtt háromszáz beteg, valamint a torinói egyházmegye harminc fiatalja fog imádkozni. A műsorban Ferenc pápa videoüzenete is elhangzik.

A torinói lepel
A torinói lepel
(Forrás: Wikimedia Commons )

Az olasz televízióban nem először mutatják be a torinói leplet. Ezt megelőzően 1976-ban VI. Pál akarata volt, hogy az ereklyét az olasz köztévében is „kiállítsák”. A torinói lepel négyszázharminchat centiméter hosszú és száztíz centiméter széles lenvászon anyag. A rajta levő képmás egy keresztre feszített embert ábrázol. A lepel korát és eredetét régóta tartó tudományos vita kíséri. A lepel digitális fényképe és története húsvéttól okostelefon-alkalmazáson (Sindone 2.0) is letölthető, ehhez a torinói egyházmegye engedélyét adta.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X