nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • idodav: "Magyarul tehát az úszótechnika és az úszó szám elnevezése nem különbözik." Ez azért nem t...
  2021. 01. 17, 23:10  A gyorsúszás is hungarikum?
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Többnyelvűség Európában

Többnyelvűség Európában: távlatok és gyakorlatok Kelet-Közép-Európában címen rendez konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének Többnyelvűségi Kutatóközpontja 2011. március 25–26-án Budapesten.

nyest.hu | 2011. március 18.
|  

A „kisebb” (kevések által vagy ritkábban használt nyelvek) egyre gyorsabban szorulnak vissza. Az Európai Unió, az Európai Bizottság és az Európai Parlament ajánlásai és törekvései ellenére az egyes országok nyelvpolitkája, a nyelvi kérdések jogi szabályozása és gyakorlati megvalósítása jelentős eltéréseket mutat. Az új tagállamokban alapvető változások mentek végbe a politikai, gazdasági és oktatási rendszerben –  a nyelvpolitika alapvető kérdései(kisebbségi oktatás, idegen nyelvek tanítása) továbbra sem megoldottak. Emellett az Unió formálódó új gazdasági-társadalmi körülményei közt a többnyelvűség és a nyelvi sokféleség új formái jelennek meg.

A rendezvény célja, hogy a kutatás, az oktatás és a politika képviselői közösen értékelhessék a kisebbségi beszélt és jelnyelvek helyi és regionális szintű védelmének folyamatát.

A konferencia témái átfogják a többnyelvűség és nyelvi sokféleség elméleti kérdéseit, mint a nyelvi ideológiák és politikák; a kisebbségi és regionális nyelvek jogi szabályozását; a többnyelvű (részben kisebbségi) oktatás problémáit; a többnyelvűség kutatásának lehetőségeit; a többnyelvűség szerepét a társadalmi stabiltás megőrzésében. A kisebbségi nyelvek között kiemelt figyelmet szentelnek a jelnyelveknek, illetve a cigány közösségek nyelveinek. Szintén kiemelt téma lesz a migráció nyomán kialakuló többnyelvűség.

A konferenciát kulturális programok is kiegészítik: megtekinthető lesz egy siket színházi előadás is, a berettyóújfalusi Igazgyöngy Alapítvány a roma panel tematikájához kapcsolódó Egy kép – egy arc című kiállítása kiemelkedően tehetséges cigány gyermekek alkotásait mutatja be.

A konferencia programja a rendezvény honlapján olvasható.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X