nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A ruszinok és a lengyelek elégedettek a nyelvtörvénnyel

A szlovák TASR hírügynökség jelentése szerint a szlovákiai lengyel, német és ruszin kisebbségek elégedettek a nyelvtörvénnyel. A romák egyenesen üdvözlik azt.

nyest.hu | 2009. július 27.
|  

A lengyel, a kárpáti német és a ruszin kisebbségek képviselői szerint semmi nincs a vitatott shzlovák államnyelvtörvényben vagy annak módosításában, ami őket mindennapi életükben vagy hivatalos kommunikációikban bármilyen módon akadályozná. A híradás kiemeli, hogy ugyanakkor hivatalosan egyik kisebbség sem kommentálta a nyelvtörvénnyel kapcsolatos vitákat, akik a TASR szerint „egyáltalán nem kívánnak hivatalosan állást foglalni”.

A Lengyel Klub elnöke, Marek Sobek elmondta, hogy érdeklődéssel figyelik a szlovákiai jogi szabályozás változásait, de nem látják, hogy a módosítás problémát jelentene számukra. „Az igazat megvallva, nincsen ezzel semmi bajunk. Nem volt eddig sem, és most sincs” – mondta a hozzávetőleg 2 600 fős lengyel kisebbség nevében megnyilatkozó Sobek.

A szlovákiai Ruszin Újjászületés elnevezésű mozgalom szóvivője Silvia Lysinova szerint a kérdést a szervezet szeptember 3-án vitatja meg, de szerinte a ruszin kisebbséget ez a törvénymódosítás közvetlenül nem érinti. A szervezet ehelyett inkább a  nemzeti kisebbségekről és nyelvekről (sic! – valószínűleg a nemzeti kisebbségek nyelvéről szóló törvényről van szó) szóló törvény szigorúbb betartatását követeli, mivel több olyan területen sincs ruszin nyelvoktatás, ahol a lakosság számaránya és az érvényes jogszabályok szerint ez szükséges és lehetséges volna. A ruszinok Szlovákia második legnagyobb számú kisebbsége, hozzávetőleg húszezer fővel.

A kárpáti németek szlovákiai egyesületének elnöke Anton Oswald kijelentette, hogy a törvénymódosításról már nyilatkoztak annak egyeztetése során, és nem kívánják azt a továbbiakban kommentálni. A német kisebbség számát nagyjából ötezer főre teszik.

A roma kisebbség nevében nyilatkozó Ladislav Richter elmondta, hogy a roma kisebbség hivatalos nyelve a szlovák, amit a romák Szlovákia-szerte tisztelnek és beszélnek.

„A jogszabály-módosítás a kisebbségi nyelveknek széleskörű használatát teszi lehetővé Szlovákiában. A jövő és gyermekeink érdekében pedig nélkülözhetetlen, hogy megértsük és beszéljük kimondottan az államnyelvet (szlovák)” – mondta a roma kisebbségi vezető a TASR szlovák hírügynökség szerint.

 

Információ
X