nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Több testnevelést!

A napi sportolásról a csalódást okozó londoni olimpiai szereplés után bontakozott ki közéleti vita Ausztriában.

MTI | 2013. április 26.
|  

Nagyobb figyelmet fordítanak Ausztriában a testnevelés oktatásra a jövőben, így többek között emelik a minimális heti óraszámot az iskolákban – jelentette be szerdán Claudia Schmied oktatási miniszter, a tavalyi gyenge osztrák olimpiai szereplés nyomán indult szakmai és társadalmi kezdeményezésre reagálva. A napközi otthonos iskolákban minden nap lesz testnevelésóra, és a középiskolák minden iskolatípusára érvényes lesz az az előírás, hogy a négy évfolyamon összesen legkevesebb heti 13 órában kell testnevelésórát biztosítani.

Egész napos foglalkoztatást biztosító iskolákba jelenleg a 6-14 éves gyerekek egynegyede jár Ausztriában. A középiskolákban eddig az iskolatípusok egy részében összesen heti tíz óra volt az alsó határ. Azt ezután is maguk dönthetik el a gimnáziumok és szakiskolák, hogy az adott kereten belül hány óra mozgást biztosítanak a gyerekeknek az egyes évfolyamokon.

„A sportolást elhanyagoló diákok nagyobb eséllyel néznek szembe későbbi életükben egészségi állapotból eredő hátrányokkal” – mutatott rá közleményében a minisztérium. A napi sportolásról a csalódást okozó londoni olimpiai szereplés után bontakozott ki közéleti vita Ausztriában. Felmérések szerint egyre kevesebbet sportolnak Ausztriában az iskolás korú gyerekek. Egyes szakértők szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy Ausztria egyetlen érmet sem szerzett a tavalyi londoni nyári olimpián. Ilyenre legutóbb 1964-ben, a tokiói világjátékokon volt csak példa. Százezren támogatták aláírásukkal sportegyesületeknek azt a kezdeményezését, amely óvodától a középiskoláig minden iskolatípusban napi rendszerességű mozgást szorgalmazott, akár rövidebb, az órák közti „átmozgató” foglalkozások formájában is.

A tárca javítani akarja a sport szakiránnyal rendelkező iskolák kihasználtságát. Jelenleg 16 ezer diák jár sport tagozatra. Nemcsak a mennyiség növelésére, de a minőség javítására is törekszik a minisztérium. A tanterveket „a kutatás legújabb állása szerint” alakítják át, úgy, hogy hosszú távon is ösztönözzék a sport és mozgás szeretetére a fiatalokat.

A rendelkezésre álló anyagi forrásokat egyelőre nem emelik, ehelyett a költségvetésen belüli átcsoportosítással, a sportegyesületek és az iskolák közötti fokozottabb együttműködéssel próbálkoznak. Az oktatási miniszter hozzátette: a célja az, hogy hosszabb távon évi százmillió euró ráfordítással legkevesebb heti négy tornaóra legyen minden általános és középiskolában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X