nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tízszeres áron keltek el Napóleon angoltanulásra használt jegyzetei

A katalógusár tízszereséért, 93 125 euróért keltek el Napóleon angoltanulásra használt jegyzetei egy vasárnapi árverésen a Párizs melletti Fontainebleau-ban.

MTI | 2011. június 7.
|  

A három kötetbe rendezett, eredeti rajzokat is tartalmazó jegyzeteket egy párizsi magánintézmény, a Levelek és Kéziratok Múzeuma (Musée des lettres et manuscrits) vásárolta meg, amely június 21-től teszi közszemlére a történelmi emlékeket.

A waterlooi csata után elfogott, majd a Szent Ilona atlanti-óceáni szigeten haláláig őrzött francia császár angoltanulásra használta fogsága éveit. A szarkalábas betűkkel írt maradványokból, a megszürkült, tintapacás lapokból kitűnik, tanulás közben hogyan rajzolgatott unalmában a keményfejű francia császár, és hogyan küszködött az angol nyelvtan útvesztőivel.

„Még angoltanulás közben sem tudott megszabadulni a benne élő katonától: krikszkrakszai falakat és katonai erődítményeket ábrázolnak” – mondta el Jean-Pierre Osenat, az árverést szervező aukciósház elnöke.

A katalógusban 7000-9500 euróért kínálták a ritka Napóleon-ereklyéket.

Szent Ilonára történt szállítása közben vallotta be Napóleon szégyenkezve, hogy soha nem tanult angolul, és Las Cases gróf, aki társa volt a száműzetésben, boldogan vállalta, hogy órákat ad neki. „Hihetetlen, hogy Napóleon, aki egész életében az angolok ellen harcolt, csak a végén határozta el, hogy angolul tanul” – mondta Osenat.

Az aukción csaknem 400 darabot árvereztek el megszállott Napóleon-rajongók gyűjteményeiből. A legnagyobb meglepetést az egyiptomi francia expedíció végéről szóló dokumentum hozta: a várt 6-8 ezer euró helyett 187 500 euróért talált gazdára egy egyiptomi tábornok 29-soros levele, amelyet dőlt arab betűkkel, fekete és arany tintával írt Bonaparte tábornoknak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X