nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tiltakozni vonult ki az egyetemről a magyar tagozat

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozata szerda délután kivonult az egyetem épületéből, és rövid tiltakozóakciót tartott.

MTI | 2013. november 1.
|  

A tiltakozó megmozdulással arra próbálták ráirányítani a figyelmet, hogy az egyetem vezetői továbbra sem teljesítik a tanügyi törvénynek a kisebbségi oktatásra vonatkozó előírásait. A maszol.ro portál Szilágyi Tibor rektorhelyettest idézte, aki szerint a megmozdulással azt is jelezni kívánták, hogy a korábban megfogalmazott követelések nem csupán néhány vezető akaratát fejezik ki, hanem az egész akadémiai közösség álláspontját tükrözik.

A villámcsődületben a tanügyi törvénynek az anyanyelvi oktatásra vonatkozó cikkelyét tartották a magasba román és magyar nyelven, és Szilágyi Tibor rektorhelyettes, Szabó Béla, a magyar tagozat vezetője, valamint Tubák Nimród, a magyar hallgatók képviselője tartott rövid beszédet.

A tiltakozás véletlenszerűen esett egybe az egyetemi akkreditációs bizottság illetékeseinek a látogatásával. Utóbbit ugyanis váratlanul egy nappal előrehozták. A tiltakozó megmozduláson Szabó Béla professzor a tanügyminisztérium és az egyetem vezetősége cinkos összejátszásaként említette, hogy a tárca nem kívánja betartatni a törvényt a marosvásárhelyi oktatási intézményben. 

A magyar tagozat képviselői petíciót nyújtottak át az egyetem rektorának, amelyben a kétnyelvű (román-magyar) gyakorlati oktatás bevezetését, a diákok magyar és román csoportokba sorolását, a tagozatok számára megszabott álláskereteket, és a magyar tagozat számára önálló főtanszékek létrehozását követelték. A beadványt az egyetem 92 tanára, és több mint 1100 diákja írta alá. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X