nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hét pontban kellene változtatniuk a minisztérium szerint

A román oktatási minisztérium újból elutasította a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) chartáját, miután a felsőoktatási intézmény román többségű szenátusa továbbra sem hajlandó engedélyezni a magyar intézetek létrehozását.

MTI | 2011. december 8.
|  

A bukaresti szaktárca december 6-án keltezett átiratában arra kéri az egyetem vezetőségét, hogy érvényesítse az idén hatályba lépett román oktatási törvény multikulturális egyetemekre vonatkozó előírásait, és tegye lehetővé a magyar intézetek megalakulását.

A Krónika című napilap honlapja által szerdán ismertetett dokumentum megállapítja: az egyetem szenátusa csak részben tett eleget a minisztérium korábbi átiratának, és felsorolja, milyen további módosításokat javasol az egyetemi charta szövegében. Összesen hét pontban kellene változtatnia az egyetemnek a saját működési szabályzatán.

A minisztériumi átirat elsőként arra emlékezteti az egyetemet, hogy az oktatási törvényből fakadóan az olyan multikulturális egyetemeken, mint a MOGYE létezniük kell a multikulturális jellegéből fakadó sajátos struktúráknak. Ez azt jelenti, hogy a chartának lehetővé kell tennie az önálló magyar intézetek létrehozását, amit a román többségű szenátus hónapok óta elutasít az egyetemi autonómiára hivatkozva.

Arra is figyelmezteti a MOGYE vezetőségét, hogy az új tanügyi törvény előírásai szerint a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok anyanyelvükön tanulhatnak a felsőoktatás valamennyi szintjén, így a záróvizsgákat is ennek alapján kell megszervezni.

A minisztérium legutóbb október elején szólította fel az egyetemet arra, hogy érvényesítse az oktatási törvénynek a nemzeti kisebbségekre vonatkozó előírásait.

A jogszabály szerint az egyetem szenátusa által elfogadott chartát az oktatási minisztériumnak is jóvá kell hagynia. Amíg ez nem történik meg, a MOGYE nem rendelkezik érvényes működési szabályzattal.

Az alapításakor még kizárólag magyar tannyelvű MOGYE-n jelenleg a diákoknak majdnem fele tanul magyar nyelven, az oktatói gárdának azonban csak mintegy egyharmada magyar. Az egyetemen jelenleg magyar tagozat sem létezik, ezért jelentene előrelépést a magyar intézetek vagy főtanszékek megalapítása.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X