nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tiltakozik a JAK

A fordítóközpontok ellehetetlenítésével csökkennek a magyar kultúra más nyelveken való megismerésének lehetőségei.

MTI | 2012. november 16.
|  

Nyílt levélben tiltakozott a kultúrát érintő zárolások, a pályázat nélküli kifizetések és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) hatáskörének tervezett kibővítése ellen a József Attila Kör (JAK) elnöksége. Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott dokumentum hangsúlyozza: a Kultúráért Felelős Államtitkárság megszorító intézkedéseia kis pénzekből fenntartott szervezetek és felelős vezetőik egzisztenciális ellehetetlenüléshez vezetnek.

A zárolás által veszélyeztetett intézmények közül a nyílt levél kiemeli a balatonfüredi Magyar Fordítóház Alapítványt, az általa működtetett fordítóházat és az alapítvánnyal együttműködésben megrendezett, húsz éve működő JAK Műfordító Tábort.Egy olyan nemzetnek, melynek nyelvét világszerte alig 15 millióan beszélik, létfontosságú, hogy kultúrájával más nyelveken is megismerkedhessenek. A központok ellehetetlenítésével azonban ezek a lehetőségek csökkennek” – fogalmaz az irodalmi szervezet elnöksége. Mint emlékeztetnek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma utólagosan csökkenti a művészeti szervezetek által pályázaton elnyert összegeket.Ezek a lépések egy szervezet életében gazdaságilag nem betervezhetőek, a közben kifizetésre került tételek utólag nem visszavonhatóak, és súlyos elszámolási problémákat okozhatnak” – jelzi a JAK nyílt levele, hozzátéve: a 2012-es támogatások kifizetése máig nem történt meg.


A szükséges gazdasági megszorítások ellenére értetlenül állunk az előtt, hogy miközben a kultúra területén sorra megszorító intézkedéseket vezetnek be, a korábban megítélt pénzeket utólag esetenként radikálisan csökkentik vagy vonják vissza, más területeken súlyos százmilliókat fizetnek ki pályáztatás nélkül, illetve mások számára teljesen átláthatatlan folyamatokon keresztül” – vetik fel.

Az irodalmi szervezet elfogadhatatlannak tartja Balog Zoltánnak azt a gondolatát, melyben az emberi erőforrás miniszter az MMA hatáskörének kulturális intézményekre történő kiterjesztését vetette fel, kiállnak továbbá a Nemzeti Kulturális Alap függetlensége mellett.Ahogy sokan mások, mi is hiszünk a párbeszédben és a szakmai vitákban, egyeztetésekben. Ennek biztosítása érdekében egy olyan Művészeti Platform kialakítását kezdeményezzük művészeti szervezetek közt, melyben közös erővel tudnak majd együttműködni és saját érdekeiket érvényesíteni, megvédeni” – zárul a JAK nyílt levele.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X