nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szatíra műfordításban

Az igazán jó műfordító maga is alkotó ember, mondják a szakértők. A romániai olvasók szerencsések: sok jó műfordításkönyvhöz juthatnak hozzá.

nyest.hu | 2010. május 13.
|  

Román-magyar viszonylatban, különösen Erdélyben, nagy hagyománya van a műfordítás-irodalomnak, írja a kultura.hu portál. Nem csoda hát, ha nagy sikert aratott az a románról magyarra átültetett regény, amely szatirikus humorral mutatja be korunk közép-európai államainak politikai berendezkedését.

A Vaslui megye a NATO-ra gyúr című regényt Ioan Grosan dráma-, prózaíró és publicista jegyzi, a fordítást pedig Lakatos Mihály készítette. A humoros, sőt „vitriolos tollal megírt” tudományos-fantasztikus regényből Kolozsváron olvastak fel a kíváncsi közönségnek. A történet szerint Románia megyénként csatlakozik a NATO-hoz – a két utoljára maradt megye harcát követi végig a szatirikus mű.

A nemrégen megjelent alkotás szolgáltatott apropót a műfordításról tágabb értelemben folytatott beszélgetéshez, számol be a portál. Kiderült, hogy a magyaroknak több módjuk van bolgár, szlovák, cseh és román műveket fordításban olvasni, mint román társaiknak, mivel az erdélyi magyar irodalom kimondottan gazdag műfordításokban. Igazán jó műfordítást azonban csak olyasvalaki tud készíteni, aki maga is rendelkezik írói vénával, nem „csupán” fordítói ambíciókkal – állapodtak meg a beszélgetés résztvevői.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X