nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Liszt? Repülhet
A Magyar és a Nemzetközi Liszt Társaság is bajban

Közgyűlést tartott a Magyar Liszt Társaság, amely szoros kapcsolatban áll a bejegyzésére váró Nemzetközi Liszt Társasággal. A nemzetközi társaság bejegyzése budapesti székhellyel meghiúsul, a magyar szervezet a Liszt-évben is anyagi nehézségekkel küzd, és a Liszt koncertjei Európában című tudományos projektre az Unescótól októberben kapott 24 ezer dollárt mindeddig nem továbbította számukra a szaktárca.

MTI | 2011. május 6.
|  

A Magyar Liszt Társaság társelnöke, Klenjánszky Tamás arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Liszt-évre készülve kivételes hangsúlyt kapott a nemzetközi kapcsolatok lendületes bővítése. 2007-ben megalapították az International Liszt Workshop-ot, és workshop résztvevőinek együttes akaratára 2009-ben megalakult az International Liszt Association, amely csatlakozott az UNESCO zenei partner-szervezetéhez, a Nemzetközi Zenei Tanácshoz.

Bár a nemzetközi szervezet és a hozzá köthető koordinációs műhely létrehozatalán 2007 óta de facto dolgoznak, ám de jure  a társaságot mindmáig nem tudták Magyarországon bejegyeztetni. „Első alakuló közgyűlésünk dokumentumait, valamint jogászi közreműködéssel készített alapszabályunkat a magyar bíróság elutasította, majd a második alakuló közgyűlésen a bírósági instrukcióknak megfelelően módosított alapszabályunkat a bíróság elfogadta, de a bejegyzésre vonatkozó bírósági határozatot az ügyészség megvétózta.” – fogalmaz Klenjánszky Tamás, aki rámutatott: a két igazságügyi intézmény nem egyformán értelmezi az egyesületi törvényt, s ha az ügyészségi vétó indoklása helytálló, akkor a magyar egyesületi törvény nem igazán alkalmas magyarországi székhellyel működő nemzetközi szakmai szervezet alapítására.

Az MTI úgy értesült, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Detlef Altenburg weimari professzornak, a Nemzetközi Liszt Társaság megválasztott elnökének azt javasolta:  „...szíveskedjenek újból kezdeményezni a bejegyzési eljárást a Fővárosi Főügyészség ajánlásai szerint, így a bejegyzésnek remélhetőleg nem lesz akadálya. Nagy örömünkre szolgálna, ha a Társaság magyarországi székhellyel jönne létre, a kultúráért felelős államtitkárság szívesen nyújt jogi segítséget is az Alapszabály elkészítéséhez.”

A kezdeményezők azonban sajnos végül úgy döntöttek, hogy a Liszt-évben, a soros magyar EU-elnökség idején elállnak a magyarországi székhelyű bejegyzéstől, és nem tesznek kísérletet egy harmadik alakuló közgyűlés megszervezésére, mivel nem várható egy nemzetközi tudós grémiumtól, hogy harmadik alkalommal tartson alakuló ülést, amelynek sikere továbbra sem garantált.

Klenjánszky Tamás feltárta beszámolójában azt is, hogy az Unesco Magyar Nemzeti Bizottságával intenzív együttműködésben „Unesco-társult” jubileumként jegyeztették be a Liszt-évet. És mivel nem lévén a nemzetközi társaság bejegyezve, a Liszt koncertjei Európában címmel tudományos és promóciós projektre a magyar társaság nyújtott be pályázatot.

„Munkánk eredményeként az ENSZ kulturális szervezete 24 ezer dollár támogatást ítélt meg. Az összegről 2010 nyarán döntöttek, októberben át is utalták az időközben átszervezett kulturális tárca (NEFMI) budapesti bankszámlájára, ahonnan – többszöri sürgetésünk, majd udvarias tiltakozásunk ellenére – mindmáig nem utalták tovább.”

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X