nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rozsomákteát valaki?
Te mit nyomsz?

A kábítószerek fogyasztása Magyarországon illegális. De lehet-e a drogokról énekelni? És ha igen, akkor hogyan? – Ezt mutatja meg nekünk a Bëlga zenekar „Te mit nyomsz?” című remeke, amit ezúttal kiterítettünk a boncasztalra, lajhárostul, káposztalepkéstül.

Molnár Cecília Sarolta | 2012. november 15.
|  

A könnyűzene és a tudatmódosító szerek használata gyakran összefügg. Nagyon sok olyan dal van, amely többé vagy kevésbé kódoltan énekel a szerhasználatról, a különböző szerek hatásairól és mellékhatásairól vagy épp az elvonásról. A teljesen legális alkoholról, a részegségről énekelni teljesen legális, még a 18-as karikát sem kell kitenni. Ez gyakran a szépirodalom témája is – gondoljunk Petőfi bordalaira vagy Apollinaire Alcools (Szeszek) című kötetére. De mi van a drogokkal? Elképzelhető-e magyarul, hogy valaki elénekli, hogy Smoke weed everyday?

A Petőfi Rádió Kultúrfitnesz című műsorának Szabad Egyetemén november elején Mindenki függ? címmel öt olyan dallal foglalkoztunk, amelyekben függőségekről van szó. Volt szó kábítószerrőlrengeteg borról, néhány pohár sörről, a keménydrogokról való  leszokásról és különböző kemikáliákról. E heti elemzésünkben maradunk a súlyos témánál, de ezúttal könnyebben tudunk majd nevetni is.

A Bëlga zenekarral kapcsolatban, ha fel szeretnénk őket bosszantani, biztos azt írnánk, hogy ők írták tudomásunk szerint az eddigi legjobb kábítószeresdal-paródiát. Ezzel csak az a gond, hogy a dal attól még, hogy vicces, nem paródia. Készüljünk fel egy kemény goapartyra, és hallgassuk meg! (A dalszöveget szokás szerint a cikk végén közöljük.)

A dalszöveg nem áll másból, mint egy partyn, feltehetőleg egy diszkóban zajló beszélgetésből elkapott foszlányokból. A zenei alapot pedig a háttérből hallatszó „DJ 3-tól 6-ig” mixe adja; elképzelhetjük, hogy amikor a srácok nem beszélnek, akkor táncolnak vagy valamit nyomnak.

Az első párbeszédfoszlány valószínűleg a partyba való megérkezés után nem sokkal játszódik; az épp játszó DJ nevéből pedig arra következtethetünk, hogy hajnali 3 után vagyunk. Azt is sejthetjük, hogy ez nem egy egyéjszakás buli, hanem egy jóval hosszabb esemény, talán egy fesztivál. A humor természetesen a felsorolt DJ-k nevében és a rájuk adott reakciókban van: DJ Hitchcock gáz, de DJ Sújtás és DJ Büntetés király!

Goa
Goa
(Forrás: Wikimedia Commons / Mike Lehmann / GNU-FDL 1.2)

A második párbeszédfoszlány már arról szól, hogy ki mit nyom, azaz, hogy ki milyen tudatmódosító szerrel érkezett. Ebben a szakaszban hangzik el a címben is kiemelt kulcskérdés: Te mit nyomsz? Itt az a poén, hogy nem azt halljuk, hogy Ginát vagy Katit, itt nincs szó ilyen szintetikus szörnyűségekről, itt mindenki valami természetessel, leginkább állatokkal (és nem növényekkel vagy gombákkal, mint valójában) készíti meg magát. És ez nem csak azért vicces, mert tényleg elképzeljük, hogy valaki nyalogat egy békát a pultnál, hogy lenyalja a káposztalepkét vagy hogy a hátán behozza a lajhárt. A szó szerinti értelmezéssel előhozott képeken túl azon is nevetünk, hogy hogyan figurázza ki ez a szöveg a kábítószeres szubkultúra beszédmódját. Arra ugyanis éppen ez a jellemző: mindennek van valami belső, lehetőleg csak a beavatottak által ismert neve, így szabadon lehet beszélni az anyagozásról. Így gondolhatjuk azt is, hogy a zsizsik valójában nem rovar, hanem egy kábítószer belső elnevezése. A rozsomáktea esetében persze sejthetjük, hogy ha nem is rozsomákból, akkor legalább mákból készül...

Roszomák
Roszomák
(Forrás: Wikimedia Commons)

A harmadik párbeszédtöredék a szerek hatásairól szól – természetesen itt is a használók megfogalmazásában. A humor forrása hasonló, mint az előző „versszakban”, csak még egy kicsit spilázzák: nem elég, hogy a petymeg egy állat (és egy szer), de a hatás leírása is állatos képet használ: gyíkra petymegeztem. Új elem, hogy megjelennek olyan, a beavatottak számára érthetetlen szavak, amelyek azonban – legjobb tudomásunk szerint – nem jelentenek semmit a hétköznapi nyelvben: fifi, szatoli; a szövegkörnyezetből világos, hogy ezek is a szerekre vagy a hatásaikra, az általuk elért állapotra utalhatnak. És szakasz végén még azon is nagyon jóízűen tudunk nevetni, hogy az egyik szereplő elmeséli, hogy korábban majdnem túladagolta magát:

...meg volt két nirvánám, az egyik visszatérő, a másik majdnem egy soha vissza nem térő.

Petymeg
Petymeg
(Forrás: Wikimedia Commons / Guérin Nicolas / GNU-FDL 1.2)

Az utolsó, egyre rosszabbul hallható részletben pedig arról van szó, hogy ezek a szerek, ha kellőképpen hatnak, komoly művészi képességeket szabadítanak fel, és komoly szövegek létrehozásához (és emlékezetvesztéshez) vezetnek... Ha máshonnan nem, innen tudhatjuk, hogy a bëlgások ezt a szöveget nem bepetymegezve írták, és gúnyolódnak az ilyen állapotban írt szövegeken.

Bëlga: Te mit nyomsz?

Na van flájered? Mutasd a flájert!
Nézzük mi van a flájerben!
Aszongya.. DJ India

DJ Psziho

DJ Lepra
király
DJ Halo
azt nem ismerem
DJ Hitchcock
az gáz
DJ Sújtás és DJ Büntetés
na az jó, az király. Most ki játszik?
DJ 3-tól 6-ig
De meddig?
7-ig.
Hogyhogy?
Volt egy kis csúszás.

Felszívtam egy poloskát
Mennyit?
Egy egészet!
Úristen!
Betoltam egy zsizsiket!
Hova nyomtad? Így fülbe?
Neem! Kézbe!
Rozsomákteát valaki? Na?
Á, én lenyaltam egy káposztalepkét! Kész!
Jó cucc volt?
Ja, épp hogy kikelt! Kamesz mit csinál?
Ott nyalogat a pultnál egy békát.
Te mit nyomsz?
Hoztam magammal egy lajhárt.
Hogy hoztad be?
Á, még kint a hátamra raktam..

A múltkor Johnny hozott három petymeget. Négyen voltunk rá, megkészűtünk!
Hallod? Én gyíkra petymegeztem!
Fúúú!!!
Állítólag fél négykor má lesz Fifi.
Az jó addigra pont lejövök a fraktálról.
Figyelj! Bokorpusztán volt két szatolim, geci, meg volt két nirvánám, az egyik visszatérő, a másik majdnem egy soha vissza nem térő.

Magamba bozódni ha terád várva
Ajtó mögött sír néha csendben hiányába
Halj meg ahogy megteheted!
Nem emlékszel erre?
Nem igazán.
Hülye, bazmeg, ezt te írtad!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Molnár Cecília 2012. november 15. 22:02

Javítás: Nem szatoli, hanem szatori, és ezt jelenti: en.wikipedia.org/wiki/Satori

Köszönet Lerner Balázsnak!

2 istentudja 2012. november 15. 19:28

@viktor: Így igaz!Einstein már rég meghalt.Nem él,nem aktuális.

1 viktor 2012. november 15. 19:22

Szeretem az ilyen cikkeiteket, ez az igazi, élő, kortárs tudomány! Még ilyet!

Információ
X