nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Társasjátékon robbant ki a háború

A hobbijátékosok támadást indítottak a Scrabble-t versenyszinten űzők ellen, mert azok új, kibővített listát adtak ki a játékban használható szavakról.

nyest.hu | 2010. január 4.
|  

Társasági összejöveteleknek nálunk is közkedvelt kelléke a Scrabble nevű társasjáték, amelyben egy adott betűkészletből kell értelmes szavakat kirakni a játéktáblán. De vigyázat: a játék komoly viták szülőatyja is lehet!

Amint arról a Times online kiadása beszámol, a Scrabble-rajongók nemrégiben két táborra szakadtak: a Facebook oldalán egymásnak feszült a játékot versenyszinten űzők és a laikus hobbijátékosok csapata. Utóbbi ugyanis erőteljesen kifogásolta azt a hivatalos listát, amelyen a versenyzők az összes, általuk használhatónak és szabályosnak vélt szót foglalták össze.

Aki ismeri a játékot, azt tudja: alapszabály, hogy nem használunk tulajdonneveket, régies kifejezéseket, idegen szavakat és szlenget. Ez van lefektetve a Scrabble 1949-ben kiadott szabályfüzetében, és az otthon, kedvtelésből játszók népes csoportja is általában így játszik. Az internetes versenyzők szerint azonban mindez nem számít, és ugyanúgy használható például az Iliász mint tulajdonnév vagy a smoyle (angolul smile, vagyis mosoly archaikus változata), mint bármely más közhasználatú szó.

A szabadidő-játékosok felháborodása olyan nagy, hogy a Facebookon számos fórumot indítottak az új lista elleni tiltakozásul. Az egyik ezek közül a „Hivatalos Scrabble Szótár: Nyertes vagy bolond?” címet viseli, és például a francia „et” (és kötőszó) ellen emel kifogást. „Mi ez? Hegyi angol?” – méltatlankodik az egyik fórumozó.

A társasjáték jogaival Észak-Amerikán kívül a Mattel nevű cég rendelkezik, amelynek a képviselője szerint a kibővített szólista igenis jó, mert minél több szóval lehet játszani, annál több új játékost lehet toborozni. Philip Nelkon mindazonáltal elismeri, hogy a bizonytalan eredetű szavak el is bátortalanítják az alkalmi játékosokat. „Az új lista sokakat tart távol a versenyzéstől, mert azt mondják, ezek nem is igazi szavak” – vallja be a Mattel munkatársa.

Információ
X