nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nagyik a topon
Tanuljunk oneidául, de gyorsan!

Az indiánok egyre inkább asszimilálódnak, s sorra tűnnek el az indián nyelvek. Az oneidát már csak hetvenöten beszélik. De akcióba léptek a nagymamák!

nyest.hu | 2015. május 21.
|  

Nagy nap virradt az apró oneida közösségre. Elkészült a nagy álom: az oneida nyelvi centrum, írja a London Free Press. De kik lehetnek azok az oneidák? És mit akarnak?

Az oneida indiánok eleinte a mai New York állam középső részén éltek. Arról ismerik őket leginkább, hogy ők voltak a gyarmatosítók első szövetségesei az amerikai függetlenségi háborúban. Mára az oneidák csupán 15 ezren maradtak. Nagyobb részük az Egyesült Államokban, háromezren pedig Kanadában élnek. Azonban az oneida nyelvet csupán 75 ember beszéli világszerte. Közülük 63-an, főként idős emberek, az Erie tó közelében laknak.

Az ő összefogásuknak köszönhető, hogy a közelmúltban felépülhetett az a nyelvi centrum, amiben modern hangfelvevő gépek sorakoznak. Ezek arra hivatottak, hogy minél nagyobb nyelvi anyagot rögzítsenek a még élő beszélőktől.

Oneida törzsfőnök, ismeretlen művész alkotása
Oneida törzsfőnök, ismeretlen művész alkotása
(Forrás: Wikimedia Commons / CAHuxgIoQChbfg at Google Cultural Institute / PD)

A központ megnyitó ünnepségén azonban nem egy öreg indián mondott beszédet, hanem Tesha Elijah, egy tízéves kisfiú. A közösség motorja az ő nagymamája, aki nagyon fontosnak tartja a nyelv továbbadását. Elijah oneidául beszél esténként a szüleivel és nagyszüleivel. Így ő mondhatta el az ünnepség elején azt az indián köszöntőimát, amit hosszú idő óta nem hallhatott a világ ilyen fiatal gyermek szájából.

Úgy látszik, nem csak Oroszországban, hanem Kanadában is reflektorfénybe kívánkoznak a nagymamák. A nyelvi centrum létrejöttében ugyanis kulcsszerepe volt az idős asszonyoknak. Az ünnepségen a törzsfőnöknőhöz három idős indián asszony csatlakozott, hogy az oneidák három klánját, a medvéket, a farkasokat és a teknősöket képviseljék. Reméljük, hogy történeteikkel még sokáig szórakoztatják unokáikat a vadonatúj hangfelvevő helyiségekben. Aki pedig kedvet kapott cikkünk nyomán az oneida nyelv megtanulásához, kattintson a nyelvi centrum honlapjára, ahol nyelvleckéket és nyelvi játékokat találhat.

Forrás

Language centre to keep dream alive

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X