nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Geronimo, Ülő Bika, Pokahontesz, Osceola, és Winnetou
Indián nyelvek páratlan archívuma a neten

A Kaliforniai Egyetem Berkeleyhez tartozó hatalmas indián nyelvek archívuma mostantól szabadon elérhető az interneten.

nyest.hu | 2011. június 23.
|  

Az Egyesült Államok területén korábban beszélt 300 nyelvnek már majdnem a fele kihalt, az elmúlt száz évben azonban nagyon sok dokumentumot gyűjtöttek össze szakemberek, kutatók és lelkes amatőrök az akkor már eltűnőfélben lévő nyelvekről. Az indián nyelvek legnagyobb egyetemi gyűjteménye a Berkeley Egyetemé, ami most már ingyenese elérhető California Language Archive néven.

A gyűjtemény tartalmaz többek között 2000 órányi hangfelvételt 90 különböző nyelvből, és 60 ezer szkennelt kéziratot és jegyzetet. Míg idén tervezik 2700 viaszhengeren korábbról megőrzött hangfelvétel digitalizálását is, a teljes gyűjtemény feldolgozása azonban még évekig el fog tartani.

Olyan különlegességekkel lehet az archívumban találkozni, mint az 51 órányi wintu dalok és beszélgetések felvételei, vagy kézzel írott jegyzetek a már kihalt csocsenyó nyelvről. A honlap kezelését interaktív térkép is segíti.

Kalifornia területe különösen nagy nyelvi változatosságot mutatott az európaiak megérkezése előtt, legalább 70 őshonos nyelvet jegyeztek le, melyeknek ma már a fele kihalt. Az új onlájn gyűjtemény főleg a kaliforniai indián nyelvekre koncentrál, de az egész Észak- és Közép-Amerika nyelvei közül találhatók itt példák.

Az ismertebb indián személyiségek közül Ülő Bika lakota sziú volt, Geronimo csirikava apacs, Osceola szeminol, Pokahontasz powhatan algonkin,  Winnetou fiktív karaktere pedig meszkalero apacs.

Források:

UC Berkeley News Center: California Language Archive clicks with multiple resources

California Language Archive

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X