nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
 • Sándorné Szatmári: Visszatérve az Altáj és Ural szavak eredetére és Pangeára.. Kérdés: -Léteznek-e fennmaradt...
  2023. 09. 21, 12:43  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: Az a furcsa, hogy a népmesékben a sárkányok az emberiség tudatában sokféle form...
  2023. 09. 20, 18:20  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Sándorné Szatmári: 200 mó éve a még emlősök is épphogy voltak, ne beszélj már hülyeségeke...
  2023. 09. 20, 17:45  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: Lemaradt egy t.. : "..időt vet igénybe,.." Ebből lesz a "sok idő.."' :...
  2023. 09. 20, 17:28  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: 47 "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz." /1: Magán...
  2023. 09. 20, 13:18  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tankönyvsegély Kárpátaljának

Elektronikus tankönyvprojekt indult hétfőn Kárpátalján a Bethlen Gábor Alap támogatásával, amelynek keretében digitalizált kötetetekkel pótolják a magyar oktatási nyelvű iskolákból évek óta hiányzó állami tankönyveket.

MTI | 2012. március 27.
|  

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ungvári Magyar Tankönyvszerkesztőség által közösen megvalósított e-tankönyvprojekt révén a régióban működő magyar iskolák 7. osztályos tanulói számára mostantól elérhetővé válik öt eddig hiányzó tankönyv magyar fordítása. A modellkísérletnek szánt program keretében az Ungvári Drugeth Gimnázium harminc hetedik osztályos diákja és tanáraik egy része e-könyvolvasó készülékeket kapott, amelyekre a magyar tankönyvszerkesztőség feltöltötte a hiányzó tankönyvek magyar fordításait, szótárakat és a kötelező olvasmányokat magyar és világirodalomból. A többi magyar oktatási intézmény tanulói számára a program megvalósítói a világhálón teszik elérhetővé az anyanyelvű oktatási tartalmakat.

A tankönyvek pótlása azért indult a 7. osztálytól, mert a kárpátaljai magyar iskolákban ettől az évfolyamtól kezdődik a jelentős tankönyvhiány. Az ukrajnai magyar tannyelvű iskolákban egyébként 20 éve elégtelen a tankönyvellátás, az alsó tagozatos osztályokban átlagosan 20 százalékos, míg a 7–11. osztályokban 50–60 százalékos a tankönyvek hiánya. Az egyházi líceumok számára ugyanakkor az ukrán állam egyáltalán nem biztosít tankönyveket.

A KMKSZ szerint az e-tankönyvprojekttel, ha sikerül a folytatása, viszonylag gyorsan, olcsón és a kor követelményeinek megfelelő színvonalon lehet majd orvosolni a kárpátaljai magyar iskolák tankönyvhiányát. A magyar szervezet ugyanakkor továbbra is kitart azon véleménye mellett, hogy a tankönyveket az ukrán államnak kell maradéktalanul biztosítania magyar nemzetiségű adófizető polgárainak a gyerekei számára.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X