nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tádzsikisztánban eltörölték az orosz nyelv hivatalos státusát

Tádzsikisztánban eltörölték az orosz nyelv hivatalos státusát, miután az erről szóló törvény szerdán hatályba lépett Emomalii Rahmon elnök aláírását követően.

MTI | 2009. október 8.
|  

A tádzsik parlament felsőháza még szombaton egyhangúlag fogadta el azt az alsóházban már megszavazott törvényt, amely megszünteti az orosz nyelv hivatalos státusát. Az intézkedés aggodalmat keltett az ország orosz ajkú népességének körében, s emellett Moszkva már korábban is nagyon érzékenyen reagált az orosz nyelv használatát korlátozó lépésekre az egykori szovjet tagköztársaságokban.

A kilencvenes évek erőszakcselekményei miatt az orosz ajkú lakosság java elhagyta már Tádzsikisztánt, ahol jelenleg alig százezer orosz anyanyelvű lakos él. A közép-ázsiai ország hétmillió lakosából csaknem egymillió az üzbég kisebbség lélekszáma.

A dusanbei jogszabályt kizárólag a tádzsik nyelvet jelöli meg a közigazgatásban, a hadseregben és az igazságszolgáltatásban használható nyelvként. A tádzsik a fárszi nyelv egyik változata, de cirill ábécét használ.

A tádzsik parlament által 1989-ben – két évvel a Szovjetunió felbomlása előtt – elfogadott hasonló törvényben még szerepelt az orosz nyelv a nemzetiségek közötti érintkezés nyelveként.

A tádzsik elnök a perzsa gyökerekhez való visszatérés jegyében két évvel ezelőtt „tádzsikosította” nevét, Rahmonra rövidítve a korábban használt, oroszos hangzású Rahmonov családnevet, és hozzátoldott egy „i” betűt keresztnevéhez, amely ezáltal Emomalii lett.

Információ
X