nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
145 nepáli nyelv védelmében

Nepálban az alkotmányozó nemzetgyűlés több képviselője javasolta, hogy a 145 őshonos nyelv képviselőinek nyelvi jogait is foglalják alkotmányba.

nyest.hu | 2009. augusztus 11.
|  

Nepál őshonos és veszélyeztetett nyelveit beszélők nyelvi jogait szeretnék az alkotmányban látni a nepáli alkotmányozó nemzetgyűlés egyes képviselői. A feladat hatalmas: egyes becslések szerint 145 nyelvről van szó.

A nyelvi jogok elismerését számos alkalommal próbálták elérni az elmúlt évek alatt, azonban a Rana dinasztia és a Pancsajat-rendszer – sokszor erőszakosan – elnyomta ezeket a törekvéseket. A jelenlegi kormány azonban hajlik arra, hogy valahogyan rendezze a sokszínű ország nyelvi jogait.

Nepálban egyre többen ismerik fel, hogy a nyelvi jogok rendezése nélkül az ország újabb és újabb konfliktusok elé néz – mondta az ekantipur.com internetes lapnak a nyelvi jogokért lobbizó egyik képviselő, Jitendra Sonar.

A közép-ázsiai országban a 2008-as választásokat elsöprő győzelemmel megnyerő maoista párt kezdeményezésére a nemzetgyűlés a 240 éves monarchia megszüntetésére szavazott. Az új nepáli demokrácia rövid története is viharosnak bizonyult: azóta a maoista kormányt is megbuktatták.

Az ország nyelvi szempontból elképesztően sokszínű. A Nepálban beszélt nyelvek négy nagy csoportra: indoiráni, tibeti-burmai, mongol és egyéb, őshonosnak hívott nyelvekre oszthatók. A 2001-es népszámlálás adatai szerint az országban 92 élő nyelv létezik, ez az adat azonban nem pontos; sokan – így az alkotmányozó nemzetgyűlés a nyelvekről rendelkezni kívánó tagjai is –145 nyelvről beszélnek.

Információ
X