nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sztrájkba léptek iskolások

A litván a kormányfő szerint a lengyel iskolák tanulói a litvánoknál jobban érettségiznek litván nyelvből.

MTI | 2015. szeptember 5.
|  

Sztrájkot indítottak szerdán a litvániai lengyel iskolák tanulói a litvániai oktatási törvény miatt, mely a lengyel kisebbség képviselői szerint hátrányos helyzetbe hozza a lengyel családokból származó diákokat – írja a Rzeczpospolita lengyel napilap. A kisebbségi iskolákban azután kezdtek határozatlan idejű tiltakozásba, hogy Algirdas Butkevičius litván kormányfő kedden elutasította a lengyel kisebbségnek a 2011-től érvényes oktatási törvény megváltoztatására vonatkozó követeléseit.

A sztrájkot szervező egyesületek, a Litvániai Lengyel Iskolák Szülőfóruma, valamint az Iskolavédő Bizottságok kifogásolják, hogy a litvániai jogszabály négy éve egységesítette a litván nyelvből tett érettségi vizsgát, a kisebbségi iskolák tanulói ezért a litván anyanyelvű diákokkal azonos szinten vizsgáznak. A lengyel iskolák tanulói ugyanakkor az utóbbi években érvényes oktatási programok szerint nem anyanyelvként, csupán „állami nyelvként” tanulták a litván nyelvet és irodalmat, felzárkóztató programokkal és tankönyvekkel a kisebbségi iskolák nem rendelkeznek. A lengyel tanárok litvániai egyesületei szerint a lengyel diákok emiatt rosszabb eredménnyel érettségiznek a litvánoknál, ez hátrányos helyzetbe hozza őket az egyetemekre való felvételkor is. A sztrájk szervezői a lengyel kormánytól kérnek támogatást a litvániai lengyel nyelvű oktatás védelmében.

A Rzeczpospolita úgy értesült, Butkevičius miniszterelnök „közönséges politizálásnak” minősítette az akciót, amelynek igazi kezdeményezője szerinte a lengyel kisebbséget képviselő párt, a Litvániai Lengyelek Választási Akciója (AWPL). A konzervatív AWPL tavaly augusztusig a litván kormánykoalíció tagja volt. A kormányzó pártok, a Litván Szociáldemokrata Párt és a Munkapárt azonban tavaly felbontották a koalíciót, azzal érvelve, hogy az AWPL az ukrán válságban az orosz fél mellett áll, mert rendre bírálja, ahogyan a litván kormány a lengyel kisebbséggel bánik. A litván kormányfő szerint a diáksztrájk követelményei megalapozatlanok, a lengyel iskolák tanulói a litvánoknál jobban érettségiznek a litván nyelvből.

A sztrájkoló tanulók szüleit 1158 eurónak megfelelő bírsággal sújthatják. Litvániában jelenleg mintegy 90 lengyel kisebbségi iskola működik, közel 12 ezer diákkal.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X