nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Litvánia diszkriminálja a lengyel kisebbséget

A lengyel parlament külügyi bizottságának elnöke, Andrzej Halicki pénteken bírálta a litván oktatási törvény tervezett módosítását, amely szerinte rosszabb helyzetbe hozza a balti országban élő lengyeleket és oroszokat: a vita lassan megmérgezi a lengyel-litván kapcsolatokat.

MTI | 2010. december 20.
|  

Az új törvénytervezet előirányozza, hogy a litvániai lengyel oktatási nyelvű iskolákban a történelem és földrajz tárgyat lengyel helyett litvánul oktassák, valamint hogy az okiratokban csak litván írásmóddal szerepelhessenek a lengyel nevek. Az érintett kisebbség képviselői ebben az asszimiláció veszélyét látják.

A leendő jogszabály ellen a lengyel külügyminisztérium eddig kétszer tiltakozott. Donald Tusk miniszterelnök október végén kijelentette, hogy Lengyelország „türelmesen, de kitartóan fog tárgyalni". A 3,3 millió lakosú Litvániában mintegy 230 ezren tartoznak a lengyel kisebbséghez.

Lengyelország és Litvánia története szorosan összefonódik. 1385-ben létrejött a Lengyel-litván Unió, amelyet sokáig közös uralkodó irányított. Az unió Lengyelország harmadik felosztásáig (1795) állt fenn. Az orosz, porosz és osztrák uralom után az első világháború végével megteremtették a független lengyel és litván nemzetállamot. Litvánia mindig is fenyegetve érezte nemzeti és kulturális identitását nagyobb szomszédja által. Ennek ellenére a két ország 1989 után mintapartner volt, mindketten 2004-ben csatlakoztak az Európai Unióhoz.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X