nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Varsó csalódott a litvániai lengyel kisebbséget érintő új törvény miatt

Csalódottságának adott hangot a lengyel külügyminisztérium szerdán amiatt, hogy a litván parlament a minap egy olyan oktatási törvényt fogadott el, amely Varsó szerint diszkriminálja a balti köztársaságban élő lengyeleket.

MTI | 2011. március 24.
|  

A varsói külügyi szóvivő szerint a március 17-én jóváhagyott litván törvénymódosítás aggodalmat és nyugtalanságot váltott ki mind Lengyelországban, mind a litvániai lengyel kisebbség körében. Az új rendelkezések „a lengyel kisebbség iskolarendszerének fokozatos lebontását célozzák, s ahelyett, hogy erősítenék e kisebbség részvételét a litván társadalom életében, erőszakos asszimilációhoz vezetnek majd" – szögezte le a szóvivő.

A Litvániában élő lengyelek szerint az új törvény csökkenti a lengyel iskolák, illetve a lengyelül oktatott tantárgyak számát.

A 3,2 milliós Litvániában egy 2001-es felmérés szerint 235 ezer lengyel élt, azaz a lakosság nagyjából 7 százalékát teszik ki. Főleg Vilnius környékén laknak.

A litvániai lengyel kisebbség szerint az oktatás ügye mellett még több más kérdés is megoldásra vár. Így sürgetik, hogy családnevüket a hivatalos okmányokban a hagyományos helyesírás szerint írják, ne pedig a litván változatban. Emellett Varsó szerint rendezni kellene a szovjet rendszer idején Vilnius környékén államosított földterületek visszaadásának ügyét, s azt, hogy a többségében lengyelek lakta litván településeknél mind a litván, mind a lengyel elnevezést használhassák.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X