nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Betiltotta a többnyelvű utcanévtáblákat egy litván bíróság

A litván legfelsőbb közigazgatási bíróság elutasította, hogy egy Vilnius mellett fekvő, többségében lengyelek lakta településen lengyelül is feltüntessék az utcaneveket.

MTI | 2009. szeptember 17.
|  

A testület egyúttal október 14-i határidővel arra kötelezte a kisváros vezetését, hogy távolítsa el a már felszerelt többnyelvű utcanévtáblákat.
Salcininkai település (lengyelül Soleczniki, fehéroroszul Szalecsniki) az év elején nyújtott be kérelmet aziránt, hogy a helyi kisebbségek nyelvén is feltüntethessék az utcaneveket. A fehérorosz határon fekvő kisvárosban több nemzetiség él: lengyelek, litvánok, fehéroroszok, oroszok, cigányok. A beadványt a vilniusi közigazgatási bíróság elutasította. A település önkormányzata ekkor a legfelsőbb közigazgatási bírósághoz fellebbezett, ám most ez is negatív döntést hozott az ügyben.

Vilnius körzetében – Litvánia délkeleti vidékén – nagyjából 60 ezer lengyel nemzetiségű ember él. A júniusi európai parlamenti választások óta a litvániai lengyel kisebbségnek is van egy képviselője az Európai Parlamentben.

A környék évszázadokon át lengyel terület volt, majd az orosz cári fennhatóság megszűnése, a litván függetlenség kikiáltása után Lengyelország annektálta.

Litvániában a 2001-ben rendezett népszámláláson 235 ezren vallották magukat lengyelnek, ez akkor a legnagyobb balti állam népessége 6,7 százalékának felelt meg.

Információ
X