nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szótárnap hatodszor

Értelmező szótár gyerekeknek, kétnyelvű szakszótár, enciklopédia a keresztnevekről: egyebek mellett ezeket a köteteket mutatták be az idei szótárnapon.

Cserháthalápy Ferenc | 2009. november 27.
|  

Hatodik alkalommal rendezték meg november 25-én a Szótárnapot, amelyen az egész napos szótárvásár mellett 15 órától a szervezők szótárműhelyei mutatták be újdonságaikat. Példás összefogással a Magyar Tudományos Akadémia Szótári Munkabizottsága és három vezető szótárkiadó (Akadémiai Kiadó, Grimm Kiadó, TINTA Könyvkiadó), valamint a MorphoLogic Kft. szervezte meg a seregszemlét. A helyszín az MTA Nyelvtudományi Intézetének Benczúr utcai épülete volt.

Pusztai Ferenc ismertette az Akadémiai Kiadónál a közelmúltban megjelent játSZÓTÁRs című szótárt, amely gyerekeknek szóló értelmező szótár számos színes illusztrációval. Ugyancsak ő számolt be a ma már klasszikusnak számító 30 éves Magyar szinonima szótár felújításáról, melynek megjelenése a jövő év elejére várható.

Gyáfrás Edit, a Grimm Kiadó nagy ívű kétnyelvű szakszótár sorozatáról szólt. A sorozat licencben készül a német Langenscheidt kiadóval. A szakszótárak között megtalálható a könyvkiadás szakszavainak leltározása éppúgy, mint a ruhaiparé vagy a közgazdaságé. A szériának a napokban jelent meg a 18. kötete, így „a sorozat nagykorúvá vált” – ahogy a sorozatszerkesztő fogalmazott.

Prószéky Gábornak, aki az elektronikus nyelvfeldolgozás hazai piacvezető cége, a MorphoLogic Kft. vezetőjeként tartott előadást, tréfásan saját magát kellett felkérnie az előadásra, hiszen az MTA Szótári Munkabizottsága elnökeként ő volt a rendezvény házigazdája is. Részletekbe menően vezette végig a hallgatóságot azon az úton, melyet meg kellett tenniük ahhoz, hogy egy-egy kétnyelvű nagyszótár papír alapú változatát a számítógép számára is egyértelmű formára hozzák. Ugyanis a nyomtatott szótárak számos olyan rövidítést, összevonást (pl.: tilde, perjel) tartalmaznak, melyek az intelligens szótárhasználó számára világosak, azonban a buta gép nem tudja egyértelműen feloldani őket.

A TINTA Könyvkiadó bemutatta a Magyar Nyelv Kézikönyvei sorozatának legújabb, tizenhatodik kötetét, a Keresztnevek enciklopédiáját. Kiss Gábor igazgató bemutatása során kiderült, hogy a TINTA Könyvkiadó egy jól felépített koncepció alapján számtalan oldalról leltározza a magyar szókincs elemeit. A szépszámú hallgatóság számára nyilvánvalóvá vált, hogy a TINTA Könyvkiadónak a Magyar Nyelv Kézikönyvei sorozata minden idők legnagyobb, egységes koncepciója alapján felépített magyar „szóleltára”. Kiss Gábor végezetül megemlítette, hogy 2009. december 10-én, az Anyanyelvápolók Szövetségének közgyűlésén fogják bemutatni a Vallomások című kis kötetet, amelyben napjaink 33 közéleti személyisége vall anyanyelvünkről. A kérdéseket Halász Péter, a Honismereti Szövetség elnöke és Grétsy László, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke tette fel a kötetben szereplőknek. A lírai válaszokból a magyar nyelv szeretete, féltése, csodálata, gazdagsága sugárzik.

A kiadók munkatársai szemérmesen hallgattak a szótárvásárlási statisztika alakulásáról, azonban az újdonságok számából következtetve a külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy a gazdasági válság elkerüli a szótárkiadást. A Magyar Nyelv Éve végéhez közeledve megállapíthatjuk, hogy a VI. Szótárnap méltó módon illeszkedett az emlékév gazdag programjába.

Idén tavasszal nem írták ki a Kiváló Magyar Szótár címért a versenyt. Csak remélhetjük, hogy a következő Szótárnapra az MTA Szótári Munkabizottsága harmadszor is meghirdeti majd a versenyt, mert a mostani Szótárnapon megismert szótárak minden bizonnyal esélyesek a cím elnyerésére.

Információ
X