nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovákia: elkészült a nyelvtörvény „kistestvére”

Mi alapján büntetnek a szlovák hatóságok nyelvtörvény-ügyben? Erre a kérdésre a szlovák szerveknek is fontos válaszolniuk: erről szólna a sokat emlegetett, végrehajtási alapelveket taglaló dokumentum.

nyest.hu | 2009. december 1.
|  

A szlovák kulturális minisztérium elkészítette annak a dokumentumnak az első tervezetét, amelynek alapján utasíthatják, büntethetik a szlovák államnyelvet védő szervek a kívánalmaktól eltérően eljáró intézményeket, önkormányzatokat. Az eredeti államnyelvtörvénynek sokan – így Knut Vollebaek EBESZ-főképviselő is – felrótták, hogy az túlságosan általános. Ha a törvényt csak önmagában olvassák, az lehetőséget ad a szűkítő értelmezésre, azaz az egyébként másutt (értsd: az egyéb szlovák jogszabályokban, például a kisebbségi nyelvekről szóló törvényben, az alkotmányban) biztosított jogok korlátozására.

Marek Maďarič, a törvény és az alapelvek előkészítéséért felelős szlovák kulturális miniszter ezeket a felvetéseket szerelte le korábban úgy, hogy egy „hamarosan elkészülő” dokumentumra hivatkozott, mondván, az majd mindent részletesen megmagyaráz. Ez lesz tehát a dokumentum, ami rendszerbe foglalja az jogalkalmazóknak a különböző – szerteágazó – jogszabályok által létrehozott jogi helyzetet. Az első változatot a napokban tette közzé honlapján a minisztérium.

Az alapelveket a szlovák kulturális minisztérium egy magyar civilekből álló delegációval egyezteti december elején. A magyar tárgyalókat dr. Petőcz Kálmán vezeti, de többek között részt vesz a munkában Szabómihály Gizella is. Az ütemterv a nyelvtörvény egyeztetéséhez hasonlóan igen szoros – annak ellenére, hogy a törvény előkészítése, egyeztetése során tapasztalt sietséget az EBESZ is határozottan kifogásolta. A minisztérium a végleges változatot még karácsony előtt véglegesítené, január elsején pedig már hatályba is léphetne az új jogszabály.

"Meg kell vizsgálni, hogy a törvény szövege és a most elfogadni kívánt alapelvek mennyire állnak összhangban, mennyire szűken, illetve tágan értelmezik a törvény szövegét" – nyilatkozta a nyest.hu-nak Cúth Csaba, a nemrég alakult révkomáromi Anyanyelvünkért Polgári Társulás elnöke.

Első ránézésre azonban úgy tűnik, a most elkészített dokumentummal is lesznek gondok. Talán az államnyelv védelmét ellátni hivatott törvény elképesztően általános jellege tehet róla, de a dokumentum jelenlegi formájában például 21 oldalasra dagadt. Ez aztán igen problémássá teheti a gyakorlati alkalmazást.

A delegáció új tagjaként Cúth Csaba igen visszafogottan fogalmaz a dokumentum alkalmasságáról: "Petőcz Kálmán elmondása szerint sok mindent figyelembe vettek már, annyit tennék hozzá, hogy azért maradtak még tisztázásra váró részletek és új kérdések is merültek fel."

Mindenesetre sokaknak már az első olvasatból is úgy tűnik, néhány helyen az alapelvek maguk is ellentétesek a törvény szövegével, mindemellett az számos kérdést tisztázatlanul hagy és továbbiakat vet fel. A delegáció munkájáról szerkesztőségünk igyekszik tájékoztatni az olvasókat, amint további információk állnak rendelkezésre.

Információ
X