nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bajnai az államnyelvtörvény „europaizálását” kéri

Az Új Szó és a Sme szlovákiai lapokban jelentette meg nyílt levelét a magyar miniszterelnök, aki a kapcsolatok normalizálásához első lépésben a szlovák nyelvtörvény „visszaemelését” kéri az „európai normák szintjére”.

nyest.hu | 2009. szeptember 7.
|  

Bajnai Gordon hétfőn levelet jelentetett meg a szlovákiai magyar nyelvű Új Szó és a pozsonyi liberális szlovák nyelvű lap, a Sme hasábjain. Levelében többek között azt hangsúlyozza, hogy a felelős szlovák politikusoktól az utóbbi időkben több ízben is elhangzott kijelentések megalapozatlanok, mivel a magyar parlamenti pártoknak nincs területi jellegű követelésük Szlovákiával szemben. A miniszterelnök kifejti, hogy Szlovákia baráti ország, azonban az SNS személyében egy olyan erő van jelen a szlovák kormányban, ami Magyarországon egyetlen demokratikus magyar párt számára nem lenne elfogadható.

Bajnai szerint fel kell oldanunk a kölcsönös bizalmatlanságot és első lépésben arra kéri a szlovák felet, hogy „húzzuk ki a viszálykodás egyik méregfogát, s Szlovákia a szlovákiai magyar politikai képviseletek, más kisebbségek és a civil társadalom képviselőivel karöltve emelje vissza az európai normák szintjére a vitatott államnyelvtörvényt!”

Információ
X