nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bokros beszél szlovákul

Szlovákul szólalt fel Bokros Lajos az MDF európai parlamenti képviselője a testület strasbourgi plenáris ülésén – írja az MDF sajtósa.

MTI-OS | 2009. november 25.
|  

„A kisebbségi nyelvek használata az európai kulturális örökség részeként” címmel. Mint ismert Bokros Lajos korábban a teljes konzervatív képviselőcsoport támogatását elnyerte ahhoz, hogy kezdeményezzék a szlovák nyelvtörvény plenáris vitáját, ám ebben a formában a többi frakció ezt nem támogatta. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (EKR) vezérszónokaként a képviselő kifejtette: „A szlovák nyelv Európa egyik legszebb nyelve. Sajnálatos ezért, hogy keveset halljuk az Európai Parlamentben. Szlovákia igazi barátjaként, fejlődésének régi támogatójaként, a szlovákiai reformok szerény, de cselekvő részeseként és természetesen magyarként segíteni szeretnék szlovák barátaimnak, hogy ezt a hátrányt csökkentsük és a szlovák nyelvet minél szélesebb körben hallhatóvá, ismertté, népszerűvé tegyük.”

Bokros Lajos felszólalásában érthetetlennek nevezte, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatát szabályozó törvény Szlovákiában jóval szűkebbre szabja a kisebbségek nyelvhasználatát a Szlováknál, valamint rámutatott, hogy a jogszabály előkészítésébe nem vonták be a szlovákiai nemzeti kisebbségeket. A képviselő az új szabályozás egyik legfőbb hibájának azt tekinti, hogy az nemcsak a hivatalos nyelvhasználatot szabályozza, hanem a közélet, az üzleti élet és a magánélet mélyrétegeibe is beavatkozik. A szabályozás továbbá bevezeti a nyelvi vétség fogalmát a kisebbségi őshonos nyelvekkel szemben, ami elfogadhatatlan.

Bokros Lajos arra is emlékeztetett, hogy mind a mai napig nem történt meg a törvény végrehajtási rendeltekben szabályozott pontosítása.
Összegzésként a képviselő kiemelte, hogy a szlovák nyelvtörvény módosítása alapvető emberi jogokat és uniós normákat sért, és annak változatlan formában történő fenntartása nem felel meg a szlovák állam és a többségi nemzet érdekeinek sem. Véleménye szerint az együttlakó nemzetek akkor fogják maguk is önzetlenül védeni, támogatni és fejleszteni a szlovák nyelvet, ha a szlovák nemzet ugyanúgy hajlandó védeni, támogatni és fejleszteni a nemzeti kisebbségek nyelvét, kultúráját.

Információ
X