nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovák Filmhét az örökmozgóban

Négy játékfilmet, köztük Martin Sulík legújabb, díjazott munkáját, a Cigányt és két dokumentumfilmet láthat a közönség a hétfőtől vasárnapig tartó Szlovák Filmhéten az Örökmozgó Filmmúzeumban.

MTI | 2011. november 7.
|  

Jana Tomková, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy a Szlovák Filmintézettel közösen válogatták a filmeket. Az idei – immár ötödik – filmhét megnyitóján a Sárgabaracksziget című vadonatúj filmet, Peter Bebjak alkotását vetítik, a rendező személyesen is itt lesz a bemutatón.

Az igazgatónő elárulta, hogy a most bemutatandó filmek közül ez a kedvence, mert női témát dolgoz fel benne a rendező sok szenvedéllyel, szerelemmel. Egy olyan asszonyról szól a film, akit keményen próbára tett az élet. A Dél-Szlovákiában játszódó film zenéjét részben a Ghymes együttes szerezte, és a színészek is magyarok.

Bemutatják Martin Sulík, neves szlovák rendező legszemélyesebbnek tartott munkáját, a Cigányt amely nyáron a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütált és négy díjat is kapott, köztük a zsűri különdíját. Ahogy Jana Tomková elmondta, a rendező személyesen járta az észak-szlovákiai falvakat, ott választotta ki filmje szereplőit és eredeti környezetben forgatott.

Martin Sulík 1962-ben született Zsolnán (Zilina). Pozsonyban a Zene- és Drámaművészeti Akadémián diplomázott 1986-ban. 1991-ben készítette el első egész estés játékfilmjét, a Neha (Gyengédség) címűt Cserhalmi György főszereplésével. Ezzel a munkával nyomban a szakmai érdeklődés középpontjába került. Eddig 18 filmet forgatott, A kertben című alkotása 1995-ben elnyerte a legjobb filmért és a legjobb rendezésért járó cseh Oroszlán-díjat.

A Tango s komármi (Tangó szúnyogokkal) című keserédes filmkomédia – Miroslav Luther alkotása – a hazatért emigránsok újbóli beilleszkedéséről szól. Egy archív filmet is láthat a közönség, a Jánosík címűt 1921-ből. A történet a legendás népi hősről, Juro Jánosíkról (1688-1713) szól, a filmet Jaroslav Siakel forgatta Amerikában, ott élő szlovákokkal.

Erika Hníková 72 perces dokumentumfilmjében, a Nesvatbovban (Egyedülállók) a falu buzgó polgármestere a születések számának csökkenésére reagálva az egyedülállóknak esteket szervez. A másik dokumentumfilm, a Nickyho rodina (Nicky családja) Matej Minác alkotása és az angol Nicholas Wintonról szól, aki a II. világháború idején Prágában élt és 669 csehszlovák zsidó gyermeket mentett meg a vészkorszakban a biztos haláltól. A férfi ma is él, 102 éves és még találkozik az akkori megmentett gyerekekkel, akik ma 80 év körüliek – összegezte a filmek rövid történetét Jana Tomková.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X