nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A tokajit ünneplik Szlovákiában

Szepsi városának jeles személyisége, Szepsi Laczkó Máté református lelkész, a tokaji aszú megalkotója előtt tisztelegnek a 16. Szepsi Napokon június 28. és július 1-je között a kelet-szlovákiai városban.

MTI | 2012. június 28.
|  

A négynapos ünnepségsorozat idején szobrot állítanak a lelkésznek, aki a szájhagyomány szerint megalkotta a tokaji aszút, és az első leírást készítette a különleges bor előállításáról.

Szepsi Laczkó Máté az 1600-as évek elején Lorántffy Zsuzsanna (I. Rákóczi György felesége) szolgálatában állt. Ekkor kezdett a tokaji borokkal foglalkozni. A fennmaradt történet szerint egy véletlen folytán sikerült aszúbort előállítania: az országot érő támadások miatt jóval az érés után tudták csak a szőlőt leszüretelni. A túlérett, nemesrothadásnak indult szemeket tartalmazó szőlőből bort készített, és a miseborként is használt italban fedezte fel a különleges ízvilágot.


Szepsi városának fesztiválján a látogatókat számos zenei, kulturális és sportprogram várja. Lesz borászati konferencia és kiállítás, borverseny, tűzijáték és utcabál. Koncertet ad Fenyő Miklós, a Ghymes együttes és a szlovák Hex zenekar.

A sportok kedvelőit a XIV. Szepsi Bódva Kupa nemzetközi országúti futó- és kerékpárversennyel, billiárdversennyel, valamint hoki bajnoksággal is várják. A Kickbox éjszakája - In Memoriam Doky programmal pedig Tóth László (Doky) szlovákiai kick-box bajnokra emlékeznek, aki idén áprilisban hunyt el tragikus körülmények között.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 hegyaljai 2012. június 28. 17:19

Kazinczy Ferenc írásán kívül semmilyen dokumentum nem támasztja alá ezt a legendát. :(

Információ
X