nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szex, csoki, nyelvtanulás – az élvezet ugyanaz!

Egy új kutatás szerint az új szavak megtanulása az agynak ugyanazt a részét ingerli, amelyet a többi örömszerző tevékenység is: a szex, a szerencsejáték vagy a csokoládéevés.

nyest.hu | 2014. október 29.
|  

Spanyol és német kutatók azt találták, hogy a szavak jelentésének sikeres megtanulása a felnőttek agyának a jutalomérzetet kialakító központját aktiválja. Eredményeiket nemrégiben publikálták a Current Biology című tudományos szaklapban.

A ventrális striátum az agynak az a része, amely a különböző örömszerző cselekvéseink során a pozitív érzelmek kialakulásáért felelős – legyen szó szexről, édes ételek fogyasztásáról vagy drogozásról. Hagyományosan a nyelvtanulás során végbemenő agyi változásokat úgy képzelték, hogy a neuronok közötti kapcsolatok sokasodnak, illetve erősödnek. Azt azonban korábban nem bizonyították, hogy a nyelvek tanulásához közük lenne az érzelmeknek. „Kutatásunk célja az volt, hogy kiderítsük mennyire képes aktiválni a nyelvtanulás a jutalom- és örömérzésért felelős agyi központokat” – nyilatkozta Antoni Rodríguez Fornells, a kutatás egyik vezetője.

A nyelvtanulás nem akármilyen élvezet
A nyelvtanulás nem akármilyen élvezet
(Forrás: Wikimedia Commons / Louis-Jean-François Lagrenée (1724–1805))

Ezen kívül a kutatóknak azt is sikerült kimutatniuk, hogy az agy szerkezetének integritásáért felelős mielin mennyisége és az elsajátított szavak mennyisége is összefügg egymással. A kísérlet résztvevői közül azok tudtak megtanulni több szót, akiknél magasabb volt a mielin szintje.

A kutatásban 36 felnőtt személy agyáról készítettek MR-felvételeket: egyet nyelvtanulási feladat, egyet pedig szerencsejáték közben. Az agyi felvételek azt mutatták, hogy az agynak ugyanazok a részei aktiválódnak a kétféle tevékenység során.

„Evolúciós szemszögből nézve a dolgot érdekes feltevés, hogy ez a fajta mechanizmus segíthette az embert abban, hogy kialakítsa a nyelvet” – mondta el az egyik kutató. Az, hogy a nyelvtanulás ilyen módon összekapcsolódik az örömérzés kialakulásáért felelős területekkel, nagyban segíthette az embert abban, hogy nyelvhasználóvá váljon.

Az új kutatásnak azonban nem csak elméleti haszna van. Az új fölfedezés segíthet a nyelvi zavarok hatékony kezelésének kialakításában is.

Forrás

Sex, chocolate… new language? Same pleasure for human brain, scientists say

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X